Plus

Marco Van Basten is nu een kantoorman

Marco van Basten is bijna een maand bezig in zijn nieuwe baan bij de Fifa. Deze week bekeek hij de bekerduels van Feyenoord en PSV in een busje, zittend naast de videoscheidsrechter.

Marco van Basten (l): 'Bij twijfel doorspelen en het lekker aan de scheids laten, dat is hoe ik het zie. We moeten er geen rechtbank van willen maken'Beeld Ruben Zijlstra

'Ja," zegt Marco van Basten grijnzend. "We ­hebben wel even gediscussieerd of dat niet een ­gevalletje van dogso was." Een gevalletje wat? Dogso? Ja, dogso. Denial of an obvious goal ­scoring opportunity, ofwel: het ontnemen van een duidelijke scoringskans.

Het is dinsdagavond iets voor half tien. Bij Sparta-PSV is het rust. In het stadion zoeken mensen het toilet op of nemen wat te drinken, buiten klimt Van Basten uit een wit bestelbusje op het parkeerterrein. Hij heeft daar de eerste helft van het bekerduel bekeken met videoscheidsrechter Kevin Blom.

Normaal zou in zo'n pauze een praatje met Van Basten gaan over het spel zelf. Over Luuk de Jong die een pass van Guardado had moeten afronden of over het slechte verdedigen van PSV bij de 1-0. Maar de voormalige topspits en trainer praat nu met Massimo Busacca, hoofd scheidsrechterszaken van wereldvoetbalbond Fifa, en Lukas Brud van de internationale spelregelcommissie Ifab over dogso's en gevalletjes van 'mistaken identity', nog zo'n term uit zijn nieuwe werkveld.

Orkaan
Bijna een maand is hij bezig in zijn nieuwe ­Fifa-functie. Die draagt ook al een naam die Van Basten vanavond met een speelse grijns uitspreekt: Chief Officer for Technical Development. Toe maar. "Ik ben nu een kantoorman, hè. Negen uur 's morgens melden op het hoofdkantoor in Zürich, rond een uur of vijf 's middags is het mooi geweest en ga ik weer naar huis."

Dat huis is nu een hotel. "Mijn vrouw blijft nog in Nederland voor onze zoon. Twee dochters zijn het huis al uit. Het is de bedoeling straks samen permanent naar Zürich te verhuizen."

Hij zit niet alleen op kantoor. In zijn eerste maand staan meteen drie buitenlandse trips op de agenda. Deze week is Van Basten twee dagen in Rotterdam voor Sparta-PSV en Feyenoord-Excelsior. Vorige week was hij in Frankfurt voor een congres van de Ifab. Hij scande er zijn nieuwe strijdperk voor de komende jaren en zorgde er meteen voor wat opwinding door zijn open, directe manier van discussiëren, zijn uitgesproken ideeën over hoe voetbalregelgeving anders en beter moet.

'This is not a fresh wind, this is a hurricane' hoorden ze later geamuseerd terug bij de KNVB, die sinds kort ook bij dit soort meetings aanschuift. Van Basten: "Tja, ik zeg gewoon maar wat ik denk en vind, dat lijkt me wel zo handig en zo logisch."

Videoarbitrage
Hij komt op een interessant moment binnen. In de conservatieve bolwerken van de macht zijn de panelen onmiskenbaar aan schuiven. En Van Basten stapt in op een hoge positie bij de ­Fifa. Hij kan rechtstreeks invloed uitoefenen op de vier stemmen van de wereldvoetbalbond binnen de Ifab.

"Van mij mogen de veranderingen snel gaan. Videoarbitrage meteen bij het volgende WK? Ik zou het toejuichen. Maar ik ben ook reëel. Ik maak nu mee hoe het gaat: als commissie 1 ­erover vergadert, moet het daarna langs commissie 2 en zo zitten er tal van stappen tussen papier en praktijk. Plus: het is belangrijk om met z'n allen samen op te trekken, dus 'het voetbal', de scheidsrechters, de Ifab. En ook het publiek moet goed worden voorgelicht over veranderingen. Dan ben je zo twee jaar bezig."

Sparta-PSV laat meteen zien welke cultuurverschillen moeten worden overbrugd. Blom concludeert na zijn eerste keer 'live' testen als videoscheids: "Als scheidsrechter in het veld ga ik hier heel erg blij van worden." Scheidsrechtersbaas Busacca is minder enthousiast en hamert op de autoriteit van de leidsman op het veld, die nooit in het gedrang mag komen.

Verbouwereerd
Van Basten: "Bij twijfel doorspelen en het lekker aan de scheids in het veld laten, dat is hoe ik het zie. En sowieso: beperk het inzetten van videoarbitrage tot drie hoofdmomenten. Doelpunt, rode kaart, penalty. We moeten er geen rechtbank van willen maken."

Dan komt het gesprek op die ene keer dat hij zelf slachtoffer was van een geval van mistaken identity, jargon voor een rode kaart aan de verkeerde speler.

"Ik ben in mijn hele carrière twee keer weggestuurd. Eén keer voor die elleboog tegen Club Brugge. De andere kaart kreeg ik bij Milan-Roma. We stonden voor, mocht ik de laatste tien minuten niet meer meedoen, terwijl ­Aldo Serena eraf had gemoeten. Ik herinner me nog wel hoe verbouwereerd ik was. Die écht duidelijke fouten moeten we eruit proberen halen."

En heeft hij niet stiekem zelf de ambitie ooit de baas te worden bij de Fifa? "Nee, daar ben ik dus totaal niet op uit. Ik probeer er gewoon iets leuks van te maken in deze functie. Voor het voetbal, als sport om te doen. En voor alle mensen die er graag naar kijken."

'Die écht duidelijke fouten moeten we eruit proberen halen'Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden