Plus

Marathonschaatser Marthijn Mulder start vooraan in Zweden ondanks kanker: ‘God bepaalt alles’

Marathonschaatser Marthijn Mulder gaat vandaag op het Zweedse natuurijs van Luleå van start in het oranje leiderspak van de Grand Prix-serie. Dat is zeer opmerkelijk, want de 23-jarige inwoner van Staphorst is niet alleen B-rijder, hij heeft ook nog eens een zeldzame vorm van beenmergkanker.

Ralph Blijlevens
Marathonschaatser Marthijn Mulder. Beeld Neeke Smit
Marathonschaatser Marthijn Mulder.Beeld Neeke Smit

Hij moest de wifi op zijn mobiele telefoon uitschakelen, de berichtjes en reacties bleven maar binnenkomen. Niet gek ook, als je nagaat wat er was gebeurd. Marthijn Mulder wist vrijdag de eerste van vijf schaatsmarathons op het natuurijs van Luleå te winnen. Als B-rijder uit de beloftencompetitie, die zonder de hulp van ploeggenoten alles en iedereen uit de topdivisie versloeg. Als David die Goliath van het zee-ijs in het Zweedse Lapland veegde. Maar wat die prestatie nóg opmerkelijker maakte, is dat de 23-jarige schaatser uit Staphorst lijdt aan een zeldzame vorm van beenmergkanker.

Myelofibrose

In september 2020 werd bij Mulder myelofibrose geconstateerd. Dat is een chronische en zeldzame vorm van beenmergkanker, die voornamelijk voorkomt bij mensen op latere leeftijd. De boodschap kwam hard aan bij de jonge inlineskater en marathonschaatser. Mulder ging direct van start met een behandeltraject en probeert zijn ‘normale leven’ voort te zetten. Wel met de nadrukkelijke medische waarschuwing om heel spaarzaam om te gaan met z’n krachten en energie. Maar laat dat nou net iets zijn waar een marathonschaatser het liefst mee smijt tijdens een training of wedstrijd.

“Het ergste is de vermoeidheid,” legt hij uit. “Het liefst ga ik na een dag werken iedere avond volle bak trainen met m’n kameraden in Staphorst, maar dat gaat niet meer. Ik moet niet te gek doen, want dan heb ik geen energie meer over.” Het geliefde biertje na afloop is sowieso al van de baan. “Alcohol maakt in mijn geval echt meer kapot dan je lief is.” Voor zijn maten pakt dat goed uit, want Mulder is standaard de Bob.

Spuit in koeltasje mee

Elke acht weken meldt hij zich in het universitair ziekenhuis van Groningen voor controle, iedere maandag zet hij bij zichzelf een spijt met een medicijn dat de vermindering van de rode bloedlichamen moet tegengaan. “De eerste keer vond ik dat heel spannend, net als naar het ziekenhuis gaan. Maar alles went. Ik zat in het vliegtuig naar Zweden met m’n koeltasje, met daarin de spuit. Vanmorgen heb ik gespoten en daarna ben ik nog een half uurtje gaan schaatsen. Het is nu vertrouwd ritueel aan het begin van de week.”

Marthijn Mulder op kop tijdens de eerste marathon op het natuurijs van het Zweedse Luleå. Achter hem rijdt medekoploper en A-rijder Christiaan Hoekstra, die uiteindelijk genoegen moest nemen met een tweede plaats voor Gary Hekman. Beeld neeke smit
Marthijn Mulder op kop tijdens de eerste marathon op het natuurijs van het Zweedse Luleå. Achter hem rijdt medekoploper en A-rijder Christiaan Hoekstra, die uiteindelijk genoegen moest nemen met een tweede plaats voor Gary Hekman.Beeld neeke smit

Hij vertelt nuchter over de ziekte en de gevolgen. Met z’n aangepaste levensstijl is de situatie onder controle, maar op de vraag hoe lang dat zal duren, heeft Mulder geen antwoord. “Er is geen medicijn tegen deze vorm van kanker. Het enige wat voor genezing kan zorgen, is stamceltransplantatie. De artsen durven dat nu nog niet aan, omdat het ook nog te goed gaat. Zelf zoek ik niets op internet op over de ziekte. Ik probeer me er niet druk om te maken, als sporter heb ik zelf heel snel in de gaten of het minder of beter met me gaat.”

Angst

Toch is er angst, bekent Mulder. Angst over de duur van ‘de goede periode’. “Ik ben het meest bang voor het moment dat ik noodgedwongen moet stoppen met sporten. Het leven heeft veel meer te bieden, maar nu staat het bij mij op nummer één. Stel dat ik volgend jaar moet stoppen, dan zou ik daar niet mee kunnen leven. Omdat ik er nog niet klaar mee ben,” aldus Mulder, wiens droom het is om een jaar als profmarathonschaatser alleen maar met zijn sport bezig te zijn. Met zijn overstap naar de nieuwe mannenploeg van A6.nl in de topdivisie komt dat volgende seizoen al iets dichterbij.

Marthijn Mulder is een marathonschaatser met een bijzondere vorm van beenmergkanker. Ondanks die ziekte won hij in het Zweedse Luleå de eerste marathon op het zee-ijs van de Botnische Golf.
 Beeld Neeke Smit
Marthijn Mulder is een marathonschaatser met een bijzondere vorm van beenmergkanker. Ondanks die ziekte won hij in het Zweedse Luleå de eerste marathon op het zee-ijs van de Botnische Golf.Beeld Neeke Smit

Niet boos op God

Vandaag gaat hij als klassementsleider in de Grand Prix-serie van start. Met frisse benen, want het ONK van 150 loodzware kilometers afgelopen zondag liet Mulder schieten. “Ik ben christelijk en schaats of train niet op zondag. Ik ga naar de kerk en doe verder lekker niets. Iedereen beleeft het geloof op zijn of haar eigen manier. Ja, God bepaalt alles. Niet alleen mijn schaatstalent, maar ook deze ziekte. Daarom accepteer ik het ook. Ik ben niet boos op God, maar ik weet nog niet wat Zijn bedoeling is. Misschien dat ik op deze manier iets voor anderen kan betekenen. Om te laten zien dat je nooit moet opgeven, dat er veel meer mogelijk is dan je zelf denkt. Als ik daar op deze manier iemand mee kan helpen, dan doe ik dat graag.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden