Marathonloper Van Nunen test voor Spelen Tokio: geen stap buiten de bubbel

Marathonloper Bart van Nunen mocht in Sapporo deelnemen aan het olympische testevent. Na alle protocollen in Japan heeft hij vertrouwen in het doorgaan van de ­Spelen. ‘Ik kan me niet voorstellen dat je hier corona oploopt.’

Pim Bijl
Bart van Nunen komt over de finish bij het testevent in Sapporo.
 Beeld REUTERS
Bart van Nunen komt over de finish bij het testevent in Sapporo.Beeld REUTERS

Aan de andere kant van de lijn klinkt geritsel. “Even kijken,” mompelt Bart van Nunen (25), terwijl hij door stapels formulieren en documenten ­bladert. “Het is een heel boekwerk. Certificaten, verblijfsgegevens, overeenkomsten waarin ik aangeef dat ik alle regels opvolg, documenten in het Japans ter bevestiging dat ik hier mag zijn.” Lachend: “Eigenlijk zou ik het moeten bewaren.”

Van Nunen, een van de zes niet-­Japanse atleten die welkom was, probeert maar aan te geven hoe omvangrijk de protocollen waren, hoe strikt alles geregeld was, hoe moeilijk het überhaupt al was om Japan in te komen. Het was aan sponsor Asics te danken dat Van Nunen – een van de zes Nederlandse marathonlopers die de olympische limiet heeft gelopen – hier aanwezig kon zijn. Na de landing in Tokio zaterdag begon het ‘nood­zakelijke ­gedoe’. “Nóg een keer een PCR-test, weer documenten invullen, negen verschillende screenings, apps die ik moest installeren. Het heeft me 2,5 uur gekost om het vliegveld af te ­komen voor ik in quarantaine ging.”

De halve marathon in Sapporo gisteren gold als test voor de olympische races die tussen 5 en 8 augustus moeten plaatsvinden, op 800 kilometer van het warmere Tokio. Sebastian Coe, baas van de wereldatletiekbond World Athletics, liet zich na de race, waarin van Nunen dertiende werd in 1.02.18, lovend uit over de organisatie. “Ze hebben niet alleen laten zien een wedstrijd te kunnen organiseren, maar dat ook te kunnen onder moeilijke omstandigheden,” zei de Brit.

Hek op slot

Van Nunen begrijpt het optimisme. “Ik heb er vertrouwen in dat de Spelen kunnen gaan. Tot de wedstrijd heb ik alleen mijn hotelkamer, de gang van mijn hotel en het stadion gezien. Ik werd daar met de bus naar binnen gebracht en vervolgens ging het hek op slot. Ik kan me niet voorstellen dat je hier corona oploopt.”

Een jaar na het uitstellen is het toernooi opnieuw door onzekerheid omgeven. “In een aantal gebieden lopen de besmettingen op, maar ik heb hier alleen maar signalen gekregen dat de Spelen doorgaan. Het blijft gissen.”

Zoals het ook afwachten is of de ­selectiecommissie van de Atletiekunie hem aanwijst. “Het ziet er gunstig uit,” zegt de man die de op twee na snelste marathontijd van de ­Nederlanders heeft gelopen. “Het kan in elk geval op een veilige manier.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden