'Maffiapraktijken binnen PSV'

EINDHOVEN - PSV kampt met een scheuring binnen zijn technische leiding. Directeur Jan Reker en manager technische zaken Stan Valckx zijn met elkaar in conflict gekomen. De positie van Valckx lijkt wankel.De club vindt dat spelersmakelaar Vlado Lemic een kwalijke invloed heeft op de eenheid binnen de A-selectie. Lemic werkt nauw samen met Valckx en is de begeleider van onder meer doelman Heurelho Gomes.

PSV zoekt nu naar een oplossing van het probleem, dat uiterst serieus wordt genomen. Ee24-04-2008n lid van de begeleidingsstaf zei gisteren: ''De boel is van binnen hartstikke rot en als de club zo doorgaat, is PSV binnen twee jaar naar de kloten. Het gaat hier om essentiële zaken in het voortbestaan van de club.'' Een andere zegsman spreekt van 'maffiapraktijken die moeten worden aangepakt'.

De spelersgroep van PSV is dit seizoen uiteengevallen in twee kampen. Aan de ene zijde staat een groep spelers, onder wie Heurelho Gomes en Danko Lazovic, die begeleid worden door Lemic. Anderzijds is er een blok met onder anderen aanvoerder Timmy Simons, Danny Koevermans en andere Nederlandse spelers. Die scheuring heeft geleid tot 'manipulatie en chantage' tussen spelers en trainers, zo meldt een bron.

Als voorbeeld daarvan geldt de opstelling van Gomes in een kwestie rond Ismail Aissati. De middenvelder werd twee maanden geleden naar het tweede verbannen, omdat hij zou hebben geweigerd in te vallen tijdens de wedstrijd PSV-De Graafschap. Hierover ontstond een rel tussen enkele spelers en coach Sef Vergoossen. Op aandrang van Gomes werd Aissati niet gestraft. Lemic zou aanvoerder Timmy Simons hebben benaderd om de doelman hierin te steunen. ''Als Timmy daarin niet wilde toestemmen, zou Gomes volgens Lemic vier wedstrijden niet keepen,'' zo stelt een betrokkene.

Aanleiding tot de crisis is een interview met Gomes in Voetbal International, deze week. Hij gaf daarin aan niet langer onder Reker te willen werken.

Vandaag moet de Braziliaan op het matje komen bij de directie. Reker wilde niet vooruitlopen op eventuele strafmaatregelen. De raad van commissarissen kwam dinsdagavond al bijeen en liet weten op één lijn te zitten met de directie van PSV.

Reker zei gisteren nog altijd een toekomst in Eindhoven te zien voor de doelman. ''Dat hoeft geen probleem te zijn. Maar dan moeten we wel eerst samen iets oplossen,'' zei hij gisteren.

PSV duldt niet langer de bemoeienis van Gomes' zaakwaarnemer Lemic. Reker verklaarde gisteren 'de toon en de houding' van de makelaar te zien in het interview dat de Braziliaan gaf aan Voetbal International. Daarin haalt Gomes zowel Reker als trainer Sef Vergoossen fors onderuit. Zijn uitspraken worden hem door diverse medespelers en begeleiders zwaar aangerekend. Waarschijnlijk besluit PSV dat Lemic niet langer welkom is op het clubcomplex De Herdgang.

De Fifa-agent geldt als een belangrijke contactpersoon voor manager technische zaken Valckx. Lemic heeft door zijn netwerk een grote invloed op het aan- en verkoopbeleid bij de club. Binnen PSV bestaat daartegen veel weerstand, vooral bij de eigen scouts en de trainers. Dat maakt verdere samenwerking met Valckx moeilijk.

Reker wilde niet vooruitlopen op maatregelen. Over de positie van Lemic zei hij: ''Daar ga ik nu niet op in.'' En over Valckx: ''Hij heeft nog een contract voor twee jaar.''

De raad van commissarissen steunt Reker in zijn streven om schoon schip te maken rond PSV. Ook de nieuwe trainer Huub Stevens heeft daarop aangedrongen. Vergoossen zal Gomes in het bijzijn van de spelers ter verantwoording roepen voor zijn gedrag. De doelman verklaarde onder meer dat Vergoossen dit seizoen de verkeerde speelwijze hanteerde en dat de titel 'puur het succes van de spelersgroep' is. Volgens Gomes is PSV 'ondanks het wanbeleid' kampioen van Nederland geworden.

Vergoossen: ''Ik zal hem mijn mening geven. Gomes heeft het in het interview over respect. Ik ben benieuwd wat hij verstaat onder dat woord.'' Verder hield Vergoossen zich op de vlakte. ''Ik heb er moeite mee dit hele verhaal serieus te nemen. Het lijkt wel de lach-of-ik-schiet-show. Aan dat spel doe ik niet mee. We weten intern allemaal wat er is gebeurd en waarom.''

© Het Parool, 24-04-2008

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden