Luque en Perez op dood spoor

AMSTERDAM - Ajaxtrainer Marco van Basten heeft Kenneth Perez en Albert Luque teruggezet naar het tweede elftal. Ook Jurgen Colin en Laurent Delorge maken geen deel meer uit van de A-selectie.

Na drie weken voorbereiding heeft Van Basten de bezem door zijn selectie gehaald. Kennedy Bakircioglü, Dennis Rommedahl, Leonardo en George Ogararu kregen te horen dat ze voorlopig nog wel met de A-selectie mogen meetrainen, maar dat hun kans op speeltijd gering is.

Van Basten en manager technische zaken Danny Blind hebben de voetballers gisteren persoonlijk op de hoogte gebracht. Blind: ''Dat zijn geen leuke gesprekken, zeker niet voor degene die de boodschap moet overbrengen, in dit geval Marco. Maar het is ook voor iedereen klip en klaar dat we niet met meer dan dertig spelers aan het seizoen kunnen beginnen.''

De nieuwe trainer maakt na zijn eerste evaluatie korte metten met het werk van de inmiddels vertrokken technisch directeur Martin van Geel. De acht genoemde spelers werden onder Van Geels leiding gehaald. Zes van hen staan pas een jaar bij Ajax onder contract.

Perez (33) werd zelfs twee maal door Van Geel naar Amsterdam gehaald, maar Van Basten geeft de voorkeur aan de jongere Ismaïl Aissati (20) en Siem de Jong (19).

Blind: ''We zullen de komende dagen met de zaakwaarnemers van de spelers bespreken onder welke voorwaarden wij meewerken aan een eventuele transfer. Als die gesprekken zijn afgerond, zullen de vier spelers in kwestie zich bij het tweede elftal moeten melden, want ik heb niet de illusie dat ze eind deze week verkocht zijn.'' De transfertermijn sluit aan het eind van deze maand.

Behalve Perez verloor ook grootverdiener Luque (30) de slag, onder anderen van een beloftevolle speler als Javier Martina (21). Het is niet gezegd dat Martina, Robbert Schilder (23), Vurnon Anita (19), Mitchell Donald (19), Jeffrey Sarpong (20) en Donovan Slijngard (20) ook de volgende schifting van Van Basten overleven, maar zij hebben op dit moment wel een streep voor op Bakircioglü (27), Ogararu (28), Rommedahl (30) en Leonardo (25).

Vooral Colin (27) zal gefrustreerd zijn over de verbanning naar het tweede elftal. De optie in zijn aflopende contract werd dit voorjaar mede op advies van Van Basten gelicht. Colin heeft nu een verbintenis tot 2010.

De A-selectie van Ajax bestaat uit 28 spelers, onder wie de olympiërs Urby Emanuelson, Kenneth Vermeer, Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen. Uiteindelijk wil Van Basten de groep vóór de competitie terugbrengen tot 24 man.

Ajax aast nog op een verdediger, maar de bodem van de schatkist begint langzaam in zicht te raken. De transfer van Rafael van der Vaart van HSV naar Real Madrid levert Ajax wel nog zo'n anderhalf a twee miljoen euro op.
(DICK SINTENIE)

Kenneth Perez is door Marco van Basten uit de A-selectie van Ajax gezet. Van Basten wil werken met een groep van ongeveer 24 voetballers. Foto ANP/Rick Nederstigt Beeld
Kenneth Perez is door Marco van Basten uit de A-selectie van Ajax gezet. Van Basten wil werken met een groep van ongeveer 24 voetballers. Foto ANP/Rick Nederstigt
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden