Sport Bewaar

Louis van Gaal over RKSV De Meer: 'Ik scoorde aan de lopende band'

Het kampioenselftal van De Meer van het seizoen 1669/'70. Onderste rij derde van links Louis van Gaal; rechts zittend coach Rob Nieuwenhuis.
Het kampioenselftal van De Meer van het seizoen 1669/'70. Onderste rij derde van links Louis van Gaal; rechts zittend coach Rob Nieuwenhuis. © -

Dit weekend viert sv De Meer haar 100-jarig bestaan. Eregast op het verjaardagsfeest is Louis van Gaal, die bij de club in Oost-Watergraafsmeer het vak van voetballer leerde.

Louis van Gaal (66) schuift de kampioensfoto uit het jubileumboek van sv De Meer naar zich toe. "Dat is leuk, zeg." Een slanke jongen, derde van links, gehurkt op de eerste rij, lacht hem toe. De blonde kuif naar rechts gekamd.

Een vrolijke blik in de ogen. Om zijn smalle schouders draagt hij het rode shirt met zwarte kraag, de mouwen opgestroopt. "Klein jochie, bleek muiltje," constateert Van Gaal.

De eerste keer dat hij tussen zijn broers en zussen op de achterbank van hun Borgward, een luxe auto in die tijd, zat geklemd, zal hij een jaar of vijf zijn geweest.