Londen laat renners genieten

CANTERBURY - Londen heeft de Ronde van Frankrijk op een ongekende manier gelanceerd. Een massa volk juichte de renners zaterdag toe op de bijna acht kilometer lange route rond Buckingham Palace en zondag stond er zoveel publiek langs de kant van de wegen in Kent dat de oren van geletruidrager Fabian Cancellara en zijn collega's er pijn van deden.Volgens Ken Livingstone, burgemeester van Londen, heeft het openingsweekeinde van de Tour de France meer dan twee miljoen bezoekers getrokken. Zullen het er vijfhonderdduizend minder zijn geweest, zoals de BBC opperde, dan nog blijft de Britse test voor de Spelen van 2012 geslaagd.

Met de serieuze dreiging van terreuraanslagen handelde Londen in één weekeinde de Tourstart, de Wimbledonfinales, een Formule 1-race (Silverstone) en een Live Earth-concert af.

De Nederlandse Tourrenner in Belgische dienst Bram Tankink noemde de Tourstart 's werelds snelste excursie ooit. De Big Ben, Trafalgar Square, Westminster Abbey, Hyde Park, Buckingham Palace niet te vergeten. ''Alle toeristische hoogtepunten van Londen in iets meer dan negen minuten.'' Niet vreemd dat hij buiten de top honderd was gefinisht. Gekscherend: ''Ik heb bij elk monument even in de remmen geknepen.''

De afgelopen dagen hadden sceptici de overhand. Niet alleen was het de vraag of Londen, met het oog op terroristisch gevaar, niet zou verworden tot een gemilitariseerde zone, er was ook vrees dat de doorgaans al niet malse verkeerschaos ditmaal onoverkomelijk zou zijn. Het tegendeel was het geval.

De Britten, toch niet bepaald gezegend met een gloedvolle wielergeschiedenis, brachten met hun nieuwsgierigheid naar dat voor hen toch wat bijzondere fenomeen een grote dosis onvoorwaardelijk enthousiasme mee.

Zondag was het tijdens de eerste etappe richting Canterbury 'mooi druk', maar zaterdag in Londen 'extreem busy'. ''Het was zo mooi. Ik heb het in 1998 ook in Dublin meegemaakt, maar dit was echt van een andere orde,'' zei Steven de Jongh van Quick Step.

''De mooiste proloog die ik ooit gereden heb,'' glunderde Tour-debutant Thomas Dekker. ''Die storm aan geluid, het was niet te geloven. Dit waren trouwens heel andere Engelsen dan die in de discotheken op Gran Canaria.''

Voor de renners moet het Britse enthousiasme een verademing zijn geweest na de dopingsores en het boegeroep van de afgelopen weken. Voor hen was het ook een teken dat de massa zich 'nooit' afkeert van de wielersport. In Franse media werd zelfs gesproken over de 'renaissance' van het cyclisme. Dat lijkt een beetje voorbarige conclusie na één enkele Britse warme douche.

Proloogwinnaar Cancellara stelde terecht dat 'nu niets doen' de problemen alleen maar erger zal maken. Hij pleitte voor nieuwe kansen voor een nieuwe generatie.

De massa juichte dan wel hartstochtelijk, onderwijl ging ook in Engeland de tweedeling in het peloton onverminderd verder. De renners van Caisse d'Epargne willen geen vragen over doping meer beantwoorden. ''Begrijpen jullie waarom die vragen er zijn?'' stelde een Britse journalist.

Het antwoord bleef uit. Alleen volgde nog de mededeling dat de grenzen van het geduld bij Alejandro Valverde en Oscar Pereiro Sio zijn bereikt. Hoewel de vragen helder waren, deden zij er het zwijgen toe. Ze willen er even niets meer over horen, de Tour heeft nu voorrang.

Bij team Astana idem dito. Andreas Klöden schoffeerde iedere Duitse journalist die hem vragen stelde over de bloeddopingaffaire. Collega Jörg Jaksche, die uit de school klapte, zette hij weg als een 'doorgedraaide hond'. Na zijn sterke proloog (tweede, op zes seconden van Cancellara) weigerde hij elk interview. ''No, no, no,'' klonk het bits uit de mond van de vriend van Jan Ullrich.

Klöden is na dit weekeinde voor velen een grote kanshebber voor de eindzege. De vraag is of hij bestand is tegen de druk, die nu van alle kanten op hem wordt uitgeoefend. Ploegmaat en kopman Vinokoerov lijkt stoïcijnser om te gaan met de materie. Ook hij weigert te praten over het heikele thema en ook hij zal hopen dat de storm na de Londense zomer enigszins is overgewaaid. Een Britse journalist vatte de ontstane situatie rond de Kazach als volgt samen: ''Hij kan bij zijn concurrenten vandaan rijden. Maar niet bij de vragen.''© Het Parool, 09-07-2007

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden