Live-verslag: Djokovic wint US Open

Novak Djokovic heeft Rafael Nadal verslagen in de finale van de US Open. De Serviër had er vier sets voor nodig. Hieronder het live-verslag van de partij.

null Beeld afp
Beeld afp

LIVE: Djokovic* - Nadal
6-2 6-4 6-7 (4) 6-1
*
begon set met serveren

2.25: 6-1. Novak Djokovic wint de US Open.

2.21: 5-1.
Djokovic krijgt een dubbele break op het scorebord. De Servische tennisser serveert voor de tweede keer in de wedstrijd voor de toernooiwinst.

2.17: 4-1.
Ook Djokovic wint zijn eigen game zonder al te veel tegenstand. Zelfs bij de soms onuitputtelijk lijkende Nadal wordt vermoeid.

2.14: 3-1. Nadal wint zijn servicegame eenvoudig.

2.13: De langste partij uit de geschiedenis van de US Open was die tussen Stefan Edberg en Michael Cheng in 1992. Die kwartfinale partij duurde 5 uur en 25 minuten.

2.09: 3-0.
Djokovic trekt relatief eenvoudig zijn tweede servicegame van de set naar zich toe. Nadal moet weer aan de bak als we de vier uur tennis naderen.

2.06: 2-0. Djokovic hinkelt, trekt regelmatig een zuur gezicht, maar laat zich niet uit het veld slaan en breekt Nadal weer eens.

1.55: Djokovic kiest voor een uitgebreidere massage aan de rug. Het zal toch niet zo zijn dat hij moet opgeven?

1.53: 1-0. Djokovic laat zich na het setverlies kort behandelen door een fysiotherapeut en toont ook in de eerste game dat hij pijn heeft aan zijn rug. Toch wint hij de eerste game van de vierde set.

1.47: Neemt u gerust even een plas- of drinkpauze, want we gaan hier nog wel even door.

1.43: 6-7. En we gaan nog lang nog niet naar bed! En volledig opgeleefde Rafael Nadal schrijft de derde set op zijn naam. Nog minimaal één set tennis om je vingers bij af te likken.

1.33: 6-6. Deze ongelooflijke partij, één van de beste van de eeuw, krijgt nog een tiebreak als Nadal op de rand van de afgrond Djokovic weet te breken.

1.25: 6-5. En Djokovic heeft de break binnen. Hij toont andermaal zijn klasse met een schitterende winner. De Serviër gaat serveren voor de toernooiwinst.

1.23: Met prachtige tennis verdient Djokovic een breekkans. Een cruciaal punt volgt.

1.19: 5-5. Even lijkt Nadal twee setpunten te krijgen, maar een poging to een winner mislukt. Djokovic sleept, afsluitend met een ace, zijn eigen game toch nog naar zich toe.

1.14: 4-5. Wij kiezen even partij voor Nadal, want een vierde set verdient deze fantastische tweestrijd op z'n minst. Laat maar komen die break!

1.10: 4-4. Met pijn en moeite trekt Djokovic de stand gelijk.

1.07: Kan het nog mooier, nog spectaculairder? Novak Djokovic en Rafael Nadal lijken zichzelf steeds weer te overtreffen. Met de 31ste slag in de rally houdt Djokovic zijn tegenstander van een break.

1.05: Met een gemiddelde van 7.2 slagen per rally zijn de tennisliefhebbers nu al de grote winnaar van deze finale.

0.58. 3-4. Voor het eerst in de wedstrijd heeft Nadal het betere van het spel. Met een bekende voorhand om het lichaam heen gunt hij Djokovic slechts één punt in de game.

0.54: 3-3. En het is 'gewoon' weer 3-3. Met een winner en een love game laat hij Djokovic even zien nog niet verslagen te zijn.

0.54: Met zijn allereerste dubbele fout zet Djokovic Nadal op 0-40. Komt er een vierde break op rij?

0.48: 3-2. Wat Nadal ook probeert, Djokovic blijft hem van het kastje naar de muur sturen: van de uiterste linkerhoek met een technisch ingewikkelde dropshot naar de uiterste rechterhoek van het veld. Dat laatste levert hem een breekkans op, die hij verzilvert.

0.43:
Hij wordt zo nu en dan zoek gespeeld door zijn opponent, maar Nadal vecht voor elke meter en dat siert hem. Een 27 slagen durende rally levert hem gamepoint op.

0.39: 2-2. Daar is dan toch de break. Slaagt Nadal er nu eindelijk wel in om na een break zijn eigen service te behouden?

0.36: Met een ace en een bal in de uiterste rechterhoek van het speelveld van Nadal werkt Djokovic achteloos twee breakpoints weg.

0.31: 2-1. De lange rally's zijn nagenoeg allemaal een prooi voor Djokovic, die Nadal weer eens weet te breken.

0.26: 1-1.
Met onder meer twee aces wint ook Djokovic zijn eerste game eenvoudig in 'love'.

0.24: 0-1. Nadal begint de derde set op rij overtuigend met vier punten op rij. Kan hij het dit keer tot het einde volhouden?

0.22: Djokovic maakt in de eerste twee sets het verschil door telkens maar weer de zwakkere backhand van Nadal op te zoeken en af en toe verrassend te variëren. 'The Joker' blaakt van het zelfvertrouwen, zodat hij zelfs af en toe naar het net komt. Ook lijkt er voor de man uit de Balkan geen bal onhaalbaar. Nadal wordt er zo nu en dan moedeloos van.

0.18: 6-4. Nadal dacht een eerste setpunt te hebben weggewerkt, maar met een waanzinnige voorhand overrompelt Djokovic zijn Zuid-Europese opponent. Ook de tweede set gaat daarmee naar de nummer één van de wereld.

0.14: 5-4. Voor de derde keer op rij wordt Nadal na een break voor gelijk weer terug gebroken. Djokovic kan na bijna twee uur gaan serveren voor de tweede set.

0.09: 4-4. Rafael Nadal is pas verslagen als hij terug in de bus zit, zullen we het maar tot een nieuwe kreet bombarderen? Met een prachtige backhand langs de lijn breekt hij Djokovic terug.

0.02: 4-3.
'This is fucking unbelievable', schreeuwt Djokovic, met de handen in de lucht, nadat hij het beslissende punt in de zevende game verliest. Vlak voor zijn laatste slag hoorde hij wéér een schreeuw uit het publiek.

23.52: 4-2. Zo gemakkelijk als de vorige servicegame ging het zeker niet, maar Djokovic behoudt opnieuw z'n eigen service.

23.47: 3-2. Kan Rafael Nadal de ontketende Novak Djokovic nog een halt toe roepen? De nummer één van de wereld heeft opnieuw een break te pakken en een zelfde scenario als in de eerste set lijkt zich te ontvouwen.

23.43: 2-2. Dat moet pijn doen bij Nadal. Na de ongekend lange game volgt een lovegame voor Djokovic.

23.42: Het publiek wordt steeds vervelender en de empire roept nog één keer op om voor het serveren stil te zijn.

23.40: 1-2. Nadal kan opnieuw op gelijke hoogte komen in de game, maar Nadal ramt een eenvoudig lijkende volley na opnieuw een waanzinnige rally in het net. Na 18 minuten is de game voor Djokovic.

23.38:
Er komt een zesde breakkans voor Djokovic na een dubbele fout van Nadal. De Spanjaard vraag een challenge aan, maar is nog altijd niet.

23.37: De servicegame van Nadal duurt inmiddels al meer dan vijftien (!) minuten. We hebben al acht keer deuce gehad en vijf breakpunten voor Djokovic.

23.26: Beide heren maken er een slijtageslag van. In dezelfde game volgt een rally van liefst 26 slagen, gewonnen door Nadal, die daarmee een breakkans wegwerkt.

23.24: Oom en coach Toni Nadal springt een gat in de lucht als een fantastische, 21 slagen tellende rally naar zijn neefje gaat. Die voorkomt daarmee dat het 0-40 wordt op zijn eigen service.

23.22: 0-2. Met een machtige voorhand pakt Nadal de laaste van drie breakpoints. Opnieuw pakt hij de eerste twee games van de set.

23.14: 0-1. Na bijna vijftig minuten wint Nadal weer een game. De Spanjaard behoudt zijn eerste service in de tweede set.

23.07: 6-2. De eerste set gaat in 53 minuten naar Novak Djokovic. Na een 0-2 achterstand wint hij liefst zes games op rij.

23.04: 5-2. De derde breakkans van de game wordt benut door Djokovic, die nu kan gaan serveren voor de eerste set.

23.02: Nadal heeft voorlopig geen antwoord op het spel van Djokovic. Het vertrouwen bij laatstgenoemde groeit en groeit, zodat hij nu zelfs met (succesvolle) drop shots strooit. Hij komt op 0-40.

23.00:
4-2. Setwinst komst steeds dichterbij voor Djokovic na een redelijk eenvoudige servicegame.

22.51: 3-2. Nadal weet op breakpunt tegen uit een schier onmogelijke hoek de bal nog over het net te krijgen, maar Djokovic stuurt de het gele vilt vervolgens weer zó diep de andere kant van het veld in, dat de derde game op rij een feit is voor de Serviër.

22.48: Het publiek gaat massaal op de banken als een sensationale rally, begonnen met een dropshot van Djokovic en met een snelheid alsof beide heren aan het tafeltennissen zijn, gewonnen wordt door Nadal.

22.39: 2-2. Djokovic overleeft een nieuwe breakkans tegen en pakt na een lang gevecht zijn tweede servicegame.

22.32: 1-2. Nadal heeft niet lang kunnen genieten van de break voorsprong. Djokovic pakt de laatste van drie breakmogelijkheden.

22.25: 0-2. Nadal weet de eerste breakkans van de wedstrijd gelijk te verzilveren.

22.19: 0-1.
Na bijna zes minuten gaat de eerste game naar Nadal.

22.16:
Nadal is begonnen met serveren. We zijn nog maar een paar punten bezig, of het niveau ligt gelijk al onzettend hoog. Rally's van meer dan tien slagen zijn meer regel dan uitzondering.

22.07:
Opvallend is dat beide spelers elkaar nog geen blik hebben gegund, ook niet bij het gebruikelijke praatje met de empire. Het inspelen is begonnen.

22.03: Na twee weken vol regen en somber weer, is er vandaag geen wolkje aan de lucht. Met een kraakheldere hemel komen beide tennisgiganten de baan op.

22.00: Beide spelers hadden al op de baan moeten zijn. Volgens de commentatoren van Sky Sports komt dat door Nadal. De man van Mallorca staat bekend als een perfectionist. Zit één vinger niet goed ingetapet, dan moet en zal dat nog gebeuren.

21.58:
Een last minute-bet doen? Bij Unibet is Djokovic de duidelijke favoriet. Inzetten op een overwinning van Nadal levert 2,4 keer de inzet op, een gokje op Djokovic 1,58 keer de inleg.

21.55:
Of Djokovic na drie finales in New York eindelijk een US Open op zijn naam schrijft, of dat Nadal zijn achtervolging op Roger Federer voortzet met zijn elfde grand slam-winst, weten we waarschijnlijk pas na middernacht onze tijd.

21.49: Volgens verslaggeefster Marcella Mesker zijn die nederlagen in het hoofd van Nadal gaan zitten. 'Op de big points, de belangrijke punten, heeft Nadal daardoor minder zelfvertrouwen', zegt Mesker tegen NUsport. 'Terwijl Djokovic op de big points juist op zijn best is.'

21.33:
Djokovic heeft de nummer één-positie in juli overgenomen van Nadal. In de finale van Wimbledon was de Serviër te sterk voor Nadal. Daarnaast won 'The Joker' dit seizoen alle vijf de onderlinge confrontaties.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp
Vorig jaar was Nadal in de US Open-finale nog de baas over Djokovic. Beeld ap
Vorig jaar was Nadal in de US Open-finale nog de baas over Djokovic.Beeld ap
Djokovic na zijn overwinning op Nadal op Wimbledon in juli. Beeld reuters
Djokovic na zijn overwinning op Nadal op Wimbledon in juli.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden