'Leugen van Rasmussen was bekend'

HILVERSUM - Een verklaring van voormalig Rabobank-coureur Max van Heeswijk heeft nieuw licht geworpen op de affaire tussen Rabobank en Michael Rasmussen. Volgens Van Heeswijk was al rond de Tourstart bij meerdere renners uit de Rabo-ploeg bekend dat de Deen op enig moment in juni niet in Mexico was geweest.''Dat was voor ons geen nieuws,'' verklaart hij morgen in een televisie-uitzending van het Vara/NPS-programma Zembla over de reden van de verwijdering van Rasmussen uit de Tour de France.

Van Heeswijk heeft zijn verklaring gebaseerd op mededelingen van een renner uit de Tour-ploeg. Wie zijn bron is geweest, wil hij voor de camera niet zeggen.

Van Heeswijk stond in 2007 onder contract bij de Rabo-formatie, maar ging niet naar de Tour de France.

De verklaring van de Limburger is opmerkelijk omdat Rasmussen pas op 25 juli vorig jaar (ruim twee weken na de Tourstart) door de Rabobank uit de Tour de France werd gehaald. Hij reed toen in de gele trui. Naast zijn verwijdering werd hij op staande voet ontslagen. Volgens de inmiddels opgestapte ploegmanager Theo de Rooij was dat nodig, omdat op 25 juli was gebleken dat Rasmussen over zijn verblijfplaatsen had gelogen.

De onderzoekers van Zembla stellen dat De Rooij en Breukink (nog steeds in dienst van Rabobank) eerder van de leugens van Rasmussen geweten moeten hebben. Ook al op het moment dat een persconferentie werd belegd (24 juli) naar aanleiding van een waarschuwing van de UCI aan Rasmussen. Destijds liet de Rabobank een advocaat inhuren om Rasmussen te verdedigen.

Volgens Zembla hebben De Rooij, Breukink en waarschijnlijk ook de advocaat van de bank op dat moment geweten dat Rasmussen op enig moment in juni niet in Mexico was geweest. De Zembla-journalisten voeren onder meer de uitspraak van Van Heeswijk, sms-verkeer en een interpretatie van een aantal bekende gegevens als argumenten aan. Sms-berichten tussen Breukink en Rasmussen en contacten tussen Theo de Rooij en de Deen in juni zouden op de leugens van de ploegleiders van de Rabobank duiden.

Rabo-coureur Thomas Dekker ontkende gisteren dat hij begin juli met Max van Heeswijk over Rasmussen heeft gesproken. Hij geeft wel toe 'niet echt verrast' te zijn geweest toen duidelijk werd dat Rasmussen ergens anders was dan aanvankelijk gemeld. Dat er voor zijn ontslag binnen de ploeg over de leugens van Rasmussen is gesproken, wil Dekker niet bevestigen.

''Wat willen ze daar nou nog mee? Dat Erik Breukink ook nog ontslagen wordt?'' liet hij gisteren optekenen.

In een reactie op hun documentaire noemen de onderzoekers (Hans van Dijk en Thomas Blom) het onbegrijpelijk dat Harald Knebel in 2008 het nieuwe hoofd van de wielerploeg is geworden. Knebel was in 2007 al commissaris bij de wielerploeg. De toezichthouders kregen in een extern rapport van Peter Vogelzang een veeg uit de pan, omdat ze onvoldoende alert waren geweest naar aanleiding van de de problematiek rond de Deen.

© Het Parool, 02-02-2008

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden