LeMond drijft Landis in nauw

MALIBU - Het was alsof Floyd Landis de bui al had zien hangen. De gele stropdas die hij tijdens de drie eerste dagen van de hoorzitting had gedragen, was vervangen door een zwarte.Het was een statement, om te laten blijken wat hij dacht van de getuigenis van Greg LeMond. Landis' manager had dat eerder al gedaan; hij bleek LeMond via de telefoon met 'de meest afschuwelijke teksten' te hebben bedreigd.

En dat was niet eens het opmerkelijkste nieuws in de rechtszaal van de Pepperdine Universiteit in Malibu, Californië. LeMond vertelde voor een volle zaal in zijn jeugd seksueel te zijn misbruikt. Het had hem zijn hele leven achtervolgd.

Toen Landis hem vorig jaar na het positieve dopingplasje in de Ronde van Frankrijk advies vroeg, had LeMond dan ook gezegd dat Landis open kaart moest spelen. Het zou hem weliswaar de zege in de Tour van 2006 kosten, maar de rest van zijn leven wel een stuk aangenamer maken.

LeMond was door de Amerikaanse dopingautoriteit USADA als getuige opgeroepen. Hij moest vertellen over zijn opmerkelijke telefoongesprek met Landis.

LeMond vertelde dat hij Landis had aangespoord zijn sport en, nog belangrijker, zichzelf te helpen. ''Floyd zei toen dat hij zich afvroeg wat hij er mee zou opschieten. Ik zal er een hoop vriendschappen mee schaden, een hoop mensen pijn mee doen,'' akdus LeMond. Daarop had LeMond zijn onthulling over seksueel misbruik als zesjarig jongentje gedaan.

Onlangs kwam die onthulling via de telefoon weer ter sprake. LeMond ontving een dreigtelefoontje, waarin hem duidelijk werd gemaakt toch vooral niet te komen getuigen in het dopingonderzoek tegen Landis. De beller maakte akelige toespelingen op LeMonds verborgen verleden.

LeMond beseft al in welke hoek hij het lek moest zoeken. De drievoudig Tourwinnaar was bewust naar de hoorzitting gekomen. En hij besloot open kaart te spelen. Het gaf het proces een rare wending.

De eerste dagen van de hoorzitting, waarin een driekoppige arbitragecommissie beslist of de Amerikaanse dopingautoriteit USADA Landis voor langere tijd mag schorsen, waren eigenlijk maar saai geweest. De tijd was gevuld met vervelende, langdradige verhandelingen, juridische haarkloverij en gesteggel over procedures, en de kleinste details.

Vannacht was het plots allemaal anders, werd het op zijn tijd haast ranzig. LeMond sprak zonder voorbehoud: ''Het telefoontje was eng, het was bedreigend. Ik denk dat dit laat zien dat er een andere kant aan Floyd zit, een kant die het publiek nog niet kent. Als hij niks verkeerd heeft gedaan, zou hij het toch niet erg vinden als ik kwam getuigen?''

Het is overigens nog wel afwachten wat de getuigenis van LeMond waard is. De afgelopen jaren voerde hij, ook al via de telefoon, een discussie met Lance Armstrong, die later via de media een vervolg kreeg. De twee beschuldigden elkaar over en weer van dopinggebruik en rare spelletjes. LeMond, die meermaals Armstrong verdacht maakte van dopinggebruik, kon echter niks staven met bewijzen.

Nu heeft LeMond zijn zaakjes beter op orde. Hij bleek het 'anonieme' telefoontje te hebben nagetrokken. Landis' manager Will

Geoghegan, die zzich had voorgedaan als de oom van LeMond, was de beller. Dat nieuws had bizarre gevolgen. Geoghegan maakte nog tijdens de zitting zijn excuses aan LeMond en werd door Landis en diens advocatenteam op staande voet ontslagen.

Overigens zijn nog twee urinestalen van Floyd Landis, afgenomen tijdens de Ronde van Frankrijk, positief getest op synthetische testosteron. Dat zei woensdag Cynthia Mongonfu, werkneemster van een Frans laboratorium dat de onderzoeken deed.

Ze deed de uitspraken op de tweede dag van het tribunaal. Drie experts moeten oordelen of Landis terecht is aangeklaagd wegens gebruik van verboden middelen.

Mongonfu sprak, voor alle duidelijkheid, niet over de controle na de bewuste zeventiende etappe, waarin hij zijn gele trui heroverde. Op die tests werd Landis positief bevonden. Landis is de eerste wielrenner die de Tourzege wegens doping is ontnomen.

© Het Parool, 18-05-2007

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden