Update

Ledenraad Ajax benoemt nieuwe commissie

Een Ajax-supporter draagt zondag tijdens de wedstrijd tegen Heracles een shirt waarmee hij zijn onvrede tegen het Ajax-bestuur uit. ANP Beeld
Een Ajax-supporter draagt zondag tijdens de wedstrijd tegen Heracles een shirt waarmee hij zijn onvrede tegen het Ajax-bestuur uit. ANP

De ledenraad van Ajax heeft een commissie in het leven geroepen die het spanningsveld tussen de huidige clubleiding en Johan Cruijff en zijn volgelingen gaat onderzoeken. Rob Been (voorzitter van de ledenraad), Cees van Oevelen (lid van de ledenraad) en de ereleden Arie van Os en Hennie Henrichs praten binnenkort met belanghebbenden en andere mensen die de Amsterdamse een warm hart toedragen over de machtsstrijd die bij de huidige nummer drie van de eredivisie woedt.

Het viertal zal de ledenraad over de inhoud van de gesprekken rapporteren. Mede aan de hand van die informatie wordt er waarschijnlijk een benoemingscommissie in het leven geroepen die op zoek gaat naar geschikte kandidaten voor nieuw te formeren bestuur en raad van commissarissen.

Geen compromissen

Ajax moet op zoek naar een nieuwe bestuur en raad van commissarissen omdat voorzitter Uri Coronel, Joop Krant, Cor van Eijden, Frank Eijken en Jan Haars afgelopen woensdag hun vertrek aankondigden. Ze steunen de huidige directie totdat de ledenraad geschikte vervangers voor hen heeft gevonden.

De huidige leiding van Ajax kan zich niet vinden in het technische plan waarmee Johan Cruijff zijn geliefde club weer succesvol wil maken. De voormalige nummer veertien eist dat Frank de Boer (hoofdtrainer), Dennis Bergkamp (opleiding) en Wim Jonk (opleiding) het technische hart van Ajax gaan vormen.

In de plannen van Cruijff is er voorlopig geen plaats voor assistent-trainer Danny Blind, hoofd jeugd opleiding Jan Olde Riekerink, zes jeugdtrainers en enkele leden van de medische staf. De beleidsmakers van Ajax denken dat de meeste van deze beoogde slachtoffers ook het technische plan van Cruijff kunnen uitvoeren.

Cruijff wil geen compromissen sluiten. ''Want wij steken onze nek uit en wij worden er dus ook op afgerekend als het fout gaat'', zei hij. Hij betreurt dat zijn plan vertraging oploopt. ''Eigenlijk hebben we geen tijd te verliezen. De bedoeling was dat we alles voor 1 april hadden geregeld zodat we op tijd klaar zouden zijn voor het nieuwe seizoen'', mopperde hij.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden