Update

Leden Ajax staan achter Cruijff

Ajax-vooritter Uri Coronel (r) vertrekt dinsdagavond na de algemene ledenvergadering van Ajax in de Arena in Amsterdam. © anp Beeld
Ajax-vooritter Uri Coronel (r) vertrekt dinsdagavond na de algemene ledenvergadering van Ajax in de Arena in Amsterdam. © anp

AMSTERDAM - De leden van Ajax hebben zich dinsdagavond massaal achter Johan Cruijff geschaard. Ze lieten alle zeven overgebleven volgelingen van de legendarische nummer veertien tot de ledenraad van de Amsterdamse club toetreden.

Oud-spelers Aron Winter, Keje Molenaar, Peter Boeve, Barry Hulshoff, Dick Schoenaker, Co Meijer en voormalig jeugdtrainer Dirk Groot wonnen de verkiezingen voor het platform binnen Ajax. Ruud Haarms stelde zich met succes herkiesbaar.

Edo Ophof trok zich op het allerlaatste moment terug. De oud-verdediger, eveneens een protegé van Cruijff, vervult ook een rol in een commissie die de aandelen van NEC beheert. Van de KNVB mag niemand functies bij twee verschillende profclubs vervullen.

De verkiezingen van de ledenraad eindigde in een grote triomftocht voor Cruijff, die al weken verkondigt dat de ledenraad van Ajax voetbalverstand mist. Het beroemde erelid riep oud-voetballers op om zich verkiesbaar te stellen voor de ledenraad. De zeven volgelingen van Cruijff concurreerden met acht andere kandidaten, waarvan uiteindelijk alleen Haarms werd gekozen.

Cruijff verscheen zelf niet in de Rinus Michels-zaal van de ArenA. Het beroemde erelid vernam even voor middernacht wel dat de leden van Ajax zijn visie volledig steunen. Van de bijna zeshonderd leden kwamen er 301 hun stem uitbrengen. ''Van een revolutie wil ik niet spreken'', reageerde voorzitter Uri Coronel. ''De huidige leiding van Ajax juicht het namelijk ook toe dat er meer oud-spelers bij onze club betrokken raken.''

Hoewel Cruijff geen actieve rol ambieert, krijgt hij de laatste weken steeds meer bij zijn jeugdliefde voor elkaar. Hij is blij over de manier waarop de nieuwe trainer Frank de Boer bij het eerste elftal is begonnen. Cruijff is bang dat de opvolger van de opgestapte Martin Jol weer sneuvelt als er niets binnen de leiding van de club verandert. Hij hoopt daarom ook dat er een oud-voetballer in de raad van commissarissen van de huidige nummer vier van de eredivisie gaat plaatsnemen.

Coronel maakte na de verkiezingen van de ledenraad bekend dat er een nieuw commissie komt die het rapport ''De weg naar winst'' nog eens tegen het licht gaat houden. De preses was verantwoordelijk voor dat rapport.

''Maar we gaan nog maar eens kijken of we het op technisch gebied iets anders moeten doen'', zei Coronel. ''Misschien moeten we toch maar een technisch directeur aanstellen. Het is nog niet bekend wie in die commissie gaan zitten. Johan weet van dit plan maar is niet de initiatiefnemer geweest. Hij wil volgens mij ook geen rol in die commissie. Of hij overal zijn zin in krijgt. Nee, zo wil ik het niet bekijken. We zijn altijd heel blij met Johan Cruijff geweest. Hij heeft Ajax op de kaart gezet. Over zijn voetbalkennis wordt volgens mij ook nooit getwijfeld. We hebben af en toe alleen moeite gehad met hoe hij zijn kritiek uitte. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden