Plus

Las Vegas maakt zich op voor lucratiefste gevecht van de eeuw

De bokspartij tussen Floyd Mayweather (40) en Conor McGregor (29) is meer show dan sport. McGregor wint de show, Mayweather is de torenhoge favoriet om het gevecht te winnen. Een overzicht van 'the money fight' in drie delen.

Jop van Kempen
De winnaar krijgt een krokodillenleren kampioensgordel, bezet met 3360 diamantjes, 600 saffieren en 300 smaragden Beeld Getty Images
De winnaar krijgt een krokodillenleren kampioensgordel, bezet met 3360 diamantjes, 600 saffieren en 300 smaragdenBeeld Getty Images

De show

"Op een dag zullen ze op Harvard spreken over deze business move," zei Floyd Mayweather vorige maand. Het was een zeldzame serieuze noot tijdens een publiciteitstour die bol stond van de beledigingen.

Denk aan verwijzingen naar geslachtsdelen, 'fuck' en 'bitch' in elke tweede zin en talloze andere krenkingen. "Die vijandigheid is allemaal nep," zegt Gegard Mousasi, een Nederlandse vechter die de Amerikaanse vechtwereld goed kent. "In werkelijkheid mogen Mayweather en McGregor elkaar wel. Maar als de camera aangaat, doen ze alsof ze een hekel aan elkaar hebben."

De twee hebben een gezamenlijk belang: zo veel mogelijk pay-per-views verkopen. Mayweather verdient zo'n honderd miljoen dollar aan het gevecht - en de teller loopt door als meer mensen de wedstrijd kopen. McGregor moet het naar schatting doen met zo'n zeventig miljoen.

Exacte details worden niet vrijgegeven, maar het is naar alle waarschijnlijkheid het lucratiefste gevecht ooit. Mayweather won de strijd om de verdeling van het geld, maar McGregor stal de show. De Ier kreeg het grootste deel van het publiek achter zich op de vier plaatsen waar het publiciteitscircus neerstreek: Los Angeles, New York, Toronto en Londen.

Zaterdagavond in Las Vegas zal dat niet anders zijn. Voor Mayweather is het niet nieuw om niet geliefd te zijn. Het is al jaren zijn beste verkooptruc. Harvard hoeft niet diep te graven voor het verdienmodel van de best verdienende atleet ter wereld: win alles, en maak je vervolgens zó impopulair dat de meeste mensen graag betalen om je te zien verliezen. Het werkt al jaren.

Om zich impopulair te maken heeft Mayweather zich in 2007 een nieuw imago aangemeten. Tot die tijd noemde hij zich 'Pretty Boy Floyd', maar de zaken gingen voorspoediger toen hij zichzelf omdoopte tot Floyd 'Money' Mayweather.

Kwistig strooien met dollars in stripclubs, dure auto's, vliegtuigen, weddenschappen van 1,3 miljoen op sportwedstrijden, het hoort er allemaal bij. Via sociale media zorgde Mayweathers 'money team' dat iedereen het kon zien.

Mayweather initieerde en organiseerde het gevecht met McGregor. En jawel, hij noemde het 'the money fight'.

(Tekst loopt door onder foto)

null Beeld anp
Beeld anp

De sport

"Het is geen bokswedstrijd, maar een soort freakshow," zegt bokstrainer en boksscheidsrechter Martin Jansen. "Een circusact. Eigenlijk is het belachelijk dat deze wedstrijd wordt gesanctioneerd door een sportbond. Er wordt gespot met gezondheidsrisico's."

Het is namelijk de eerste bokspartij van McGregor in z'n hele leven. En hij neemt het op tegen een ongeslagen profbokser met 49 partijen achter z'n naam. McGregor is een kooivechter van wereldklasse, maar kooivechten is een andere sport dan boksen.

De overeenkomst is dat je in beide sporten stoten plaatst, maar het verschil is dat je bij kooivechten ook worstelt en trapt. Daarom hebben kooivechters een andere balans dan boksers. Ze bewegen anders ten opzichte van hun tegenstander, ze staan 'dieper' op hun benen en ze stoten anders.

Veldvoetbal is geen zaalvoetbal, ijshockey is geen veldhockey, wielrennen is geen mountainbiken en boksen is zeker geen kooivechten. Mayweather heeft als bokser van wereldklasse een enorm voordeel. Twee jaar geleden stopte hij, maar voor deze berg dollars wilde hij wel terugkeren.

"Het wordt een makkelijke partij voor Mayweather," zegt Jansen, net als veel andere kenners. "Mayweather stoot beter en sneller, ondanks het feit dat hij elf jaar ouder is dan McGregor. Ook is Mayweather vanwege zijn goede verdediging nauwelijks te raken. Als hij netjes is, slaat Mayweather zijn tegenstander knock-out met een stoot op de lever, niet met een stoot op het hoofd."

Kooivechter Mousasi denkt eveneens dat Mayweather wint: "McGregor heeft een kansje in de eerste ronden, omdat hij sterk en agressief is, maar daarna wordt hij afgestraft."

"McGregor heeft geen boksconditie. Een kooigevecht duurt vijf ronden van vijf minuten, een bokswedstrijd duurt twaalf ronden van drie minuten. Dat is een ander ritme, een andere conditie. McGregors hoek zal snel de handdoek gooien om hem een pak rammel te besparen."

Er is geen clausule dat Mayweather en McGregor na hun bokspartij nog miljoenen gaan verdelen bij een kooigevecht. Daar waagt Mayweather zich niet aan. "Begrijpelijk, want die partij zou McGregor binnen een minuut winnen," zegt Mousasi.
"Als je gaat worstelen met een bokser, is het zo afgelopen."

(Tekst loopt door onder foto)

null Beeld anp
Beeld anp

De karakters

McGregor kocht onlangs een exclusief jacht. Dat noemde hij 'The 188', vernoemd naar de uitkering van 188 pond die hij in 2013 kreeg. McGregor, kind uit een stabiel middenstandsgezin nabij Dublin, was mislukt als loodgieter.

Als kleine jongen zat hij op voetbal, maar in zijn tienerjaren ging hij vechten en wilde hij het gaan maken als kooivechter in de Verenigde Staten. McGregors Amerikaanse opmars ging gepaard met een make-over.

Hij begon lelieblank, maar inmiddels prijken alle mogelijke kleuren inkt op z'n lichaam. Ook z'n gedrag is steeds extraverter geworden. De wereld van de mixed martial arts heeft geen gebrek aan grote monden, maar die van McGregor is altijd net iets groter.

Maar: hij maakte zijn grote woorden ook waar. Hij werd snel kampioen, hij overklaste zijn tegenstanders. Geheel in stijl zegt McGregor nu dat hij ook Mayweather binnen vier ronden knock-out zal slaan.

Mayweather heeft een heel andere achtergrond. Hij groeide op in armoede, in een instabiel gezin. "We sliepen met z'n zevenen op één slaapkamer, m'n moeder was verslaafd aan drugs, m'n vader was neergeschoten en belandde in de gevangenis," zei hij daarover tegen de New York Times.

Mayweather heeft zo weinig scholing genoten dat hij naar verluidt amper kan lezen en schrijven. "Ik kan alle getallen lezen," zei hij daar zelf over, verwijzend naar zijn miljoenen.

Zijn succes dankt Mayweather aan zijn boksgenen. Zijn vader, Floyd senior, was een prima profbokser en oom Roger, tegenwoordig zijn trainer, was zelfs wereldkampioen. Als peuter trainde Floyd al, waardoor hij oogt als een natuurlijke bokser.

Het ogenschijnlijke gemak waarmee hij beweegt, ontwijkt en stoot, biedt een prachtig schouwspel. Zijn vermogen zich aan elke tegenstander aan te passen, is indrukwekkend.

Mayweather toont echter vaak gebrek aan durf. Hoewel hij eigenlijk altijd beter is dan zijn tegenstanders, neemt hij nauwelijks risico's. Zijn grondhouding is voorkomen dat hij wordt geraakt. Daarom zijn veel van zijn partijen saai.

McGregor neemt meer risico's. Tegen Mayweather zal de Ier wel moeten. Een snelle knock-out lijkt McGregors enige kans op een overwinning.

Kijken in de kroeg

Benieuwd geworden naar de wedstrijd? Dan gaat de wekker zondagochtend vroeg. Niemand weet precies hoe laat de twee vechters het tegen elkaar opnemen maar er zijn Amsterdamse kroegen die het spektakel gaan uitzenden.

Wij vonden vijf kroegen die van zaterdagavond tot zondagmiddag de deuren openhouden voor fans.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden