Plus

Langer aanblijven Mazepin zou voor onwerkbare situatie hebben gezorgd in de Formule 1

Russische sporters zijn ook slachtoffers van de oorlog, meent de ontslagen F1-coureur Nikita Mazepin. Met het beoogde sponsorgeld wil hij nu lotgenoten steunen, wat in zijn geval toch een beetje wrang voelt.

Arjan Schouten
Nikita Mazepin afgelopen oktober tijdens de Grote Prijs van de USA op het circuit van Austin, Texas.  Beeld Getty Images
Nikita Mazepin afgelopen oktober tijdens de Grote Prijs van de USA op het circuit van Austin, Texas.Beeld Getty Images

De deur staat open voor iedereen, benadrukte Nikita Mazepin. Alle atleten die worden tegengewerkt buiten hun schuld om, vanwege de ‘politieke acties’ van hun geboorteland, kunnen terecht bij zijn fonds. Zij mogen rekenen op financiële en juridische steun in hun strijd om terug te keren in de sport. De voormalig Formule 1-coureur merkte de afgelopen dagen namelijk ‘dat niemand zich afvraagt hoe het verder met die sporters gaat.’ Ontslagen door Haas en ‘beroofd van een droom’ kreeg Mazepin zelf ook van niemand steun.

Het was natuurlijk helemaal niet zo raar wat Mazepin vanuit Moskou te melden had aan de wereldpers. Zijn fonds We Compete As One klonk zelfs als een vrij nobel initiatief. Atleten zijn immers ook de dupe, als ze worden geweerd. Dromen worden afgepakt, levens omgegooid. Wat dat betreft was de boodschap terecht – maar niet per se uit zijn mond.

De mondiale nummer één in het tennis, Daniil Medvedev, riep vorige week nog expliciet op tot vrede. Tot liefde tussen alle landen, want je moet nooit de dromen van kinderen afpakken. Die boodschap, van een prominente Russische sporter, klonk een stuk oprechter. Mazepin nam op zijn beurt het woord ‘vrede’ niet eens in de mond, net zomin als ‘oorlog’ – Mazepin hield het op een ‘conflict’.

Vriend van Poetin

In tegenstelling tot andere Russische atleten staat de coureur er vanwege zijn afkomst automatisch gekleurd op in deze kwestie. Zijn schatrijke pa Dimitri is geen onbekende van Vladimir Poetin. De ondernemer verdiende een vermogen met zijn kunstmestbedrijf Uralkali en onderhoudt nauwe banden met het Kremlin. Er bestaan diverse foto’s van ontmoetingen tussen Mazepin en Poetin en meermaals werd Mazepin senior door de Russische regering onderscheiden.

Dat de van origine Amerikaanse renstal Haas na de inval van Rusland in Oekraïne de sponsoruitingen in allerijl van het wagenpark krabde, was natuurlijk alleszeggend. En het was slechts het voorspel van de definitieve exit van Mazepin en Uralkali, zo bleek. Nog los van het feit of doorgaan op ‘neutrale’ basis überhaupt mogelijk was geweest, nam Haas bewust afstand, omdat het ook aan de belangen van andere partners moest denken.

De overkoepelende autosportbond, de FIA, eiste niet het ontslag van Mazepin, maar tekende aanvankelijk zelfs een route uit voor Russische coureurs om onder neutrale status door te kunnen racen. Een pad dat Mazepin wel had willen nemen, daarom noemde hij zijn ontslag ‘oneerlijk en juridisch ongegrond’: “Ik had het totaal niet zien aankomen.” Hoe neutraal had Mazepin dan kunnen blijven, gezien zijn link met het Kremlin? De vraag stellen is hem beantwoorden.

Nikita Mazepin (rechts). Beeld AP
Nikita Mazepin (rechts).Beeld AP

De situatie omzeilen

De wonderlijke persmeeting van woensdag moet voor de teamleiding van Haas het bewijs zijn geweest dat langer aanblijven van de coureur voor een onwerkbare situatie zou hebben gezorgd, zeker in een mondiale topsport met volop media-aandacht. Mazepin kreeg meermaals de vraag wat hij van de acties van president Poetin vindt, of hij de oorlog in Oekraïne wil veroordelen. En hoe hij racen onder neutrale vlag dan voor zich had gezien, in het licht van de banden tussen zijn vader en het Kremlin. Natuurlijk kwam er geen bevredigend antwoord, hij omzeilde alles wat moeilijk werd. “Ik begrijp dat de wereld niet meer is wat zij twee weken terug nog was. Dit is een extreem moeilijke tijd, voor iedereen,” zei hij vanuit Rusland, “maar mensen die hier niet wonen of geboren zijn, kunnen de situatie niet geheel overzien. Ik heb vrienden en familie die beide kanten van het conflict zien, wij zien het heel anders.”

Meer zei hij niet over de oorlog. De sportwereld zou volgens hem gevrijwaard moeten blijven van politiek. Sporters hoeven zich niet uit te spreken, ze moeten ‘gewoon’ neutraal kunnen blijven. Neutraal blijven was in zijn geval echter al een gepasseerd station. Sport ís politiek, juist nu.

Niet meer welkom in EU

Nikita Mazepin mag de Europese Unie niet langer in en kan dus ook niet meer bij zijn geld, voor zover dat in de EU is ondergebracht. Datzelfde geldt voor zijn vader, die tot de Russische inval in Oekraïne een belangrijke sponsor was van Mazepins voormalige renstal Haas. De familie is wegens haar banden met het Kremlin op de nieuwste Europese sanctielijst beland. Het kunstmestbedrijf van Dmitri Mazepin, Uralkali, levert belangrijke inkomsten voor het regime van president Vladimir Poetin, stelt de EU, en daarmee zou hij ook schuld hebben aan de oorlog in Oekraïne. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden