Landis vecht voor eerherstel

MALIBU - Wat het Amerikaans antidopingbureau Usada betreft, is het een zaak als alle andere. De harde wetenschappelijk bewezen feiten zullen voor zich spreken, en de atleet in kwestie zal schuldig worden bevonden.De beklaagde, Floyd Landis, houdt er een andere kijk op na. Landis is van plan het te laten donderen in de rechtszaal. De eerste dag van de openbare hoorzitting kreeg het publiek er een voorproefje van.

Floyd Landis verdedigt op de Pepperdine Universiteit in Malibu, Californië, zijn overwinning in de Tour de France van 2006. Niet met zijn benen, maar met de mond. En met hulp van een legertje adviseurs en advocaten. Voor een driekoppige arbitragecommissie moet Landis uitleggen hoe het komt dat er tijdens de Tour synthetische testosteron in zijn urine is gevonden.

Vlak na de Tour werd bekend dat er iets mis was met Landis' hormoonhuishouding; na de zeventiende etappe van de Ronde van Frankrijk, een waanzinnige rit die hem terugbracht in de race om het geel, werd een verhouding testosteron-epitestosteron van 11:1 gevonden, waar een verhouding van 4:1 is toegestaan.

Landis hoopt in de hoorzitting te bewijzen dat bij het onderzoek zoveel mis is gegaan, dat hij vrijuit gaat. Ook willen zijn advocaten de op het oog zwakke stelling aanvoeren dat testosteron 'in een wedstrijd als de Tour de France geen enkel positief effect heeft'. Het lijkt al met al onaannemelijk dat Landis de strijd zal winnen; nooit eerder verloor Usada een dergelijke zaak voor een arbitragecommissie.

Niets in deze zaak is echter vergelijkbaar met dergelijke kwesties in het verleden. Landis drong aan op een openbare zitting, omdat hij 'wil laten zien op wat voor frauduleuze wijze Usada en haar partners gewend zijn zaken te doen'. De coureur is van plan zich volledig leeg te knokken - ook financieel.

De 31-jarige Amerikaan wil het ook niet, in ruil voor strafvermindering, op een akkoordje gooien. Bovendien heeft hij aan lef geen gebrek. De laatste weken kwam hij keer op keer met opmerkelijke statements. Zo verklaarde Landis vorige week dat hem - in ruil voor een mildere straf - was gevraagd ex-ploegmaat Lance Armstrong erbij te lappen. En drong hij aan op het vertrek van Dick Pound, de grote baas van de antidopinginstantie.

Met zijn ouders Arlene en Paul en vrouwlief Amber op de eerste rij ging Landis, die voor de gelegenheid een gele das droeg, direct in de aanval. ''Deze zaak is een absoluut drama, een ramp,'' betoogde zijn advocaat Maurice Suh. ''Dit is een historische zaak, nooit eerder stond de Tourwinnaar in een dergelijke situatie, dit moet goed worden gedaan.''

De verdediging van Landis wees de laatste weken meermalen op vooringenomenheid van de commissieleden. Zo bleef het kamp-Landis ongewis van extra dopingtesten in Frankrijk.

Op de eerste dag van de zitting werden ook geregeld verbale onaardigheden uitgewisseld. Suh: ''Noemt u dit wetenschap? Ik noem het beschamend.'' Achter Suh flikkerde op een groot scherm, met rode letters, het woord incompetence. Onkunde troef, kortom. De komende dagen zal eerst een hele reeks deskundigen, getuigen en medewerkers van dopinglaboratoria worden gehoord, onder wie de oud-Tourwinnaars Eddy Merckx (opgeroepen door het kamp-Landis) en Greg Lemond (opgeroepen door Usada). Landis zal zelf pas later in de week aan het woord komen.

Landis beluisterde, onderwijl kauwgum kauwend en zippend aan een waterflesje, alles met een licht ironische glimlach rond de mond. Zijn moeder Arlene liet weten de zittingen, die tot 23 mei lijken te gaan duren, vol vertrouwen tegemoet te zien. ''Wij hebben geen stress, we geloven in de onschuld van onze zoon.''

Landis zal overigens na de eerste schermutselingen wel enigszins teleurgesteld zijn over de belangstelling voor de openbare hoorzitting. Op de eerste dag kwamen slechts weinig 'toeschouwers' op de zaak af. Dat was die bewogen dag in de Alpen wel anders.© Het Parool, 16-05-2007

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden