Landis beschuldigt Armstrong
AMSTERDAM - De man van de grootste herrijzenis in de Tour heeft dan toch bekend: wielrenner Floyd Landis (34) heeft doping gebruikt. De Amerikaan won in 2006 de Ronde van Frankrijk. De voormalige knecht van Lance Armstrong ging stevig aan de leiding, raakte in de Alpen plots hopeloos achterop, leek volkomen uitgeteld, maar heroverde een dag later de gele trui op zo'n indrukwekkende manier dat de verdachtmakingen al niet van de lucht waren. Drie dagen na zijn huldiging in Parijs werd bekend dat hij was betrapt bij een dopingcontrole.
Landis ontkende bij hoog en bij laag. Hij vocht tot op het hoogste niveau zijn schorsing aan. Al zijn verdiende geld ging op aan juridische hulp. Hij richtte een rechtvaardigheidsfonds op, bedelde om donaties en schreef een boek waarin hij zijn onschuld wilde aantonen.
Deze week werd de kleine Amerikaanse ploeg waarvoor Landis rijdt, de toegang tot de Ronde van Californië geweigerd. E-mailboodschappen van Landis lekten vervolgens uit en voor de sportzender ESPN verklaarde hij 'niet eeuwig te willen zwijgen.' ''Ik wil geen deel meer uitmaken van het grote probleem van de wielersport,'' zei Landis, die opgroeide in een streng gelovig mennonietengezin in het Amishdorpje Farmersville.
In zijn biecht sleurt hij zijn vroegere kopman Lance Armstrong, zijn voormalige ploegleiders Johan Bruyneel en John Lelangue, oud-sponsor Andy Rihs en ex-voorzitter van internationale wielrenunie UCI, Hein Verbruggen mee.
Allen zouden geweten hebben van het volgens Landis structurele gebruik van bloeddoping en groeihormonen in de Amerikaanse ploeg die rond Armstrong was gebouwd. Verbruggen noemt Landis een leugenaar als die zegt dat Armstrong en Bruyneel bij hem op het UCI-kantoor een positieve epotest hebben afgekocht. ''Dit zijn dingen waartegen je je niet kunt verdedigen, maar twee dingen weet ik wel zeker: Armstrong heeft zover het de UCI bekend is nooit positief getest op epo en ik heb in die periode Bruyneel en Armstrong nooit ontvangen. Landis liegt dus weer, wat moet je er dan nog over zeggen?''
De voormalige voorzitter van de UCI heeft geen hoge pet op van Landis. ''Deze man heeft twee jaar tegen iedereen geprocedeerd. Het heeft hem zijn fortuin gekost. En dan schrijft hij in zijn boek ook nog eens dat het allemaal de schuld was van de klotecontroles van de UCI.''
Armstrong reageerde gisteren laconiek. Hij maakte zich meer zorgen om de verwondingen aan zijn oog en elleboog, opgelopen in de Ronde van Californië. De zevenvoudige Tourwinnaar kreeg in een ziekenhuis hechtingen onder zijn oog.
Hij kwam door een teamgenoot ten val tijdens de vijfde etappe van de Amerikaanse koers. De 38-jarige Texaan kwam op zijn gezicht terecht. Hij staakte de strijd. Foto's in ziekenhuis namen bij hem de vrees weg dat zijn elleboog gebroken zou zijn. Armstrong bereidt zich voor op zijn laatste Tour de France, die op 3 juli in Rotterdam begint.
Voor de start van de etappe was Armstrong ingegaan op de beschuldigingen van zijn voormalige ploeggenoot. Landis biechtte dan wel zijn eigen dopingverleden op, maar stelde vooral ook Armstrong en voormalige teamleden in een kwaad daglicht.
Armstrong reageerde laconiek. ''We hebben niets te verbergen en we lopen nergens voor weg,'' zei hij. ''Het is ons woord tegen het zijne. Ik sta achter ons woord. Er is niets mis met onze geloofwaardigheid.'' (HET PAROOL)