'Lance Armstrong vervolgd door Justitie'

Lance Armstrong wordt na zijn dopingbiecht gerechtelijk vervolgd door het Amerikaanse ministerie van Justitie, zo meldt de Amerikaanse nieuwszender NBC. Midden januari bekende Armstrong in een interview met Oprah Winfrey na jaren van ontkenning eindelijk schuld. Aangezien Armstrong voor een officiële onderzoeksjury had ontkend doping te hebben gebruikt, was hij schuldig aan meineed. In de Verenigde Staten staat daar een gevangenisstraf van vijf jaar op. Hij riskeert ook torenhoge schadeclaims.

Lance Armstrong. Beeld getty
Lance Armstrong.Beeld getty

Armstrong bood de Amerikaanse federale regering eerder meer dan vijf miljoen dollar (3,76 miljoen euro) aan voor de fraude die hij zou gepleegd hebben ten aanzien van US Postal Service. Op die manier hoopte hij grotere schadeclaims te voorkomen. De ex-wielrenner bood ook zijn medewerking als getuige aan. Beide voorstellen werden geweigerd door Justitie.

Justitie voegt zich bij Landis
De federale overheid is er nu dus toch van overtuigd dat de ontmaskerde wielerkoning zich schuldig heeft gemaakt aan liegen en bedriegen, en sluit zich aan bij een door Floyd Landis begonnen rechtsgeding.

Landis, een ex-ploeggenoot van Armstrong die eerder al het gebruik van verboden middelen bekende, heeft in juni 2010 al onder embargo een zaak tegen zijn voormalige kopman aangespannen. Zijn klacht beticht Armstrong van het misbruiken van belastinggeld voor dopingdoeleinden. De postadministratie US Postal sponsorde van 1999 tot 2004 het team van Armstrong en ploegleider Johan Bruyneel voor meer dan 30 miljoen dollar en eist nu een deel van dat bedrag terug.

Als in de civiele rechtszaak kan worden aangetoond dat Armstrong en zijn handlangers de overheid met hun dopingprogramma bewust hebben misleid en daardoor veel schade hebben berokkend, heeft de eisende partij onder Amerikaanse wetgeving recht op drie keer het geïnvesteerde bedrag als schadevergoeding.

Landis heeft als 'klokkenluider' recht op 15 tot 30 procent van de totale schadeclaim tegen Armstrong, die dus mogelijk richting 100 miljoen dollar gaat (75 miljoen euro).

De federale overheid deed jarenlang justitieel onderzoek naar de vermeende misdrijven van Armstrong. Zonder uitleg en zonder aanklacht werd de fraudezaak in februari 2012 gesloten.

Armstrong verdiende meer dan 214 miljoen dollar
Armstrong heeft volgens persbureau Bloomberg in zijn loopbaan meer dan 214 miljoen dollar verdiend met salarissen, prijzengeld, sponsorcontracten en andere activiteiten. 'Het was één grote leugen', zo omschreef hij vorige maand bij tv-ster Oprah Winfrey zijn sportieve leven. De voormalige sportheld gaf toe dat hij tal van verboden middelen had gebruikt. Hij heeft onder meer al zijn zeven tourtitels moeten inleveren en is levenslang geschorst.

Tegen Armstrong zijn na zijn opzienbarende bekentenissen al verscheidene schadeclaims ingediend, onder meer door een sponsor die meer dan 12 miljoen dollar aan premies terugeist. Een Britse krant wil 1,2 miljoen euro van hem hebben na een eerder aan de Amerikaan betaalde schadevergoeding wegens laster.

Floyd Landis. Beeld ANP
Floyd Landis.Beeld ANP
Knecht Landis (links), tijdens de Tour van 2004, samen met zijn kopman in het geel. Beeld epa
Knecht Landis (links), tijdens de Tour van 2004, samen met zijn kopman in het geel.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden