'Laat de mensen lekker hun biertje drinken'

AMSTERDAM - Vorig jaar voerde de KNVB nog een gedoogbeleid met plastic bekers, maar vanaf dit seizoen is het verboden zich tijdens de wedstrijd met glaswerk en/of alcohol langs een speelveld te bevinden. De praktijk is weerbarstiger, zo blijkt bij WV-HEDW.Nee, de bij de uitgang van de kantine en het clubhuis opgehangen mededeling 'Geen glaswerk en alcohol mee naar buiten langs het veld' heeft hij niet gezien. ''Maar ik begrijp het wel, voor wat betreft het glaswerk dan,'' zegt de wat oudere WV-supporter, die staat opgesteld achter de bankjes langs het veld. Een glas bier in de hand.

Dat laatste hoort toch bij het amateurvoetbal, vervolgt hij. ''Bij mooi weer staan we met zijn allen gezellig langs de lijn, dan moet een biertje toch kunnen?'' Voor de veiligheid van spelers en toeschouwers desnoods in plastic glazen.

Signalen over 'torens bier' en 'excessief drankgebruik' rond beslissings- en nacompetitiewedstrijden in april en mei van dit jaar, hebben de KNVB echter doen besluiten een strenger beleid te voeren.

''Alcohol is een risicofactor wat betreft de veiligheid,'' zegt Dick Doornebosch - hoofd wedstrijdzaken in district West I. ''Zijn er opstootjes of ongeregeldheden, dan is bijna altijd alcohol mede de oorzaak. Vandaar onze verscherpte aandacht voor de verkoop en het gebruik hiervan buiten de kantine.''

Terreinknecht en materiaalman Mirek Demek vindt de maatregel overdreven: ''In de twintig jaar dat ik bij deze club zit, is hier nog nooit wat gebeurd. Overmatig drankgebruik en dronken supporters kom je bij WV niet tegen.''

''Mochten mensen teveel op hebben, dan worden ze daar op aangesproken. De vaste kern toeschouwers is klein en de sociale controle groot,'' verklaart Erik Diks. Zoals gebruikelijk zit hij na eerst zelf te hebben gespeeld, langs de lijn bij de wedstrijd van het eerste - met sigaretje, maar zonder bier.

De maatregel van de bond noemt Diks een lovenswaardig streven, alleen niet erg praktisch: ''Je kan moeilijk iedereen die alcohol bestelt, vragen waar ze van plan zijn het op te gaan drinken. En wat doe je met mensen die op een spannend moment met een biertje in de hand van het terras richting het veld lopen?''

Want WV heeft een vergunning voor het aan de kantine grenzende terras. Daar mag wel alcohol - mits in plastic bekers - worden geschonken en genuttigd. ''We moeten daarom nog eens goed nakijken waar volgens de vergunning het terras nu precies ophoudt,'' zegt voorzitter Hette Spoelstra.

Het WV-bestuur is na vorig seizoen al een waarschuwing van de bond te hebben gehad, druk doende om gehoor te geven aan de ordemaatregel. Naast de opgehangen affiches, is deze ook bekend gemaakt op de clubwebsite en worden toeschouwers die met alcoholische versnaperingen langs de lijn staan aangesproken.

Voorzitter Spoelstra: ''Veel meer kunnen we niet doen. Iedereen continu in de gaten houden is simpelweg onmogelijk. Daar hebben we echt de tijd en de mensen niet voor.''

Ook de tussen de kantine, bestuurskamer en kleedruimtes heen en weer pendelende Demek, legt de nieuwe regel uit aan mensen waarvan hij ziet dat ze in overtreding zijn. Zoals gezegd niet uit enthousiasme over de 'betuttelende' maatregel. ''Ons eerste elftal kan zelfs winstpunten in mindering krijgen als er een overtreding wordt geconstateerd.''

Deze sanctie wordt, in combinatie met een wedstrijd zonder publiek, opgelegd als de club al tweemaal eerder voor hetzelfde vergrijp is beboet. Waarnemers en scheidsrechters zijn degenen die overtredingen melden bij de bond.

Ondanks dat er tijdens de wedstrijd tegen ARC toch mensen met alcohol langs het veld stonden, heeft WV van de dienstdoende arbiter Ronald van der Waerdt niets te vrezen.

''Ik ben met de wedstrijd bezig geweest en heb niet gelet op wat er langs de kant werd gedronken.'' Mocht hij het wel zien, dan maakt Van der Waerdt er ook geen punt van. ''Laat de mensen toch lekker een biertje drinken. Ik treed pas op wanneer ik door toeschouwers wordt uitgescholden en zie dat er drank in het spel is.''

Diks' besluit na de 3-0 om 'dan maar een biertje te gaan halen' blijft dus zonder gevolgen.

© Het Parool, 03-09-2007

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden