Sport Bewaar

Kunstrijdster Ellen Burka-Danby (95) overleden

Ellen Burka-Danby ontving in 2014 op de Jaap Edenbaan de Blijk van Erkenning.
Ellen Burka-Danby ontving in 2014 op de Jaap Edenbaan de Blijk van Erkenning. © Schaatsbond KNSB

Ellen Burka-Danby, geboren Amsterdamse, overleefde dankzij haar zwierige schaatsspel de Tweede Wereldoorlog. Ze overleed maandag op 95-jarige leeftijd.

Dat meldt de NOS. Burka-Danby woonde al ruim zestig jaar in Canada, maar haar liefde voor het kunstschaatsen deed ze op het Museumplein op. "Ze hadden daar rokken aan, draaiden pirouettes en deden sprongen," vertelde ze in 2015 aan Het Parool.

Vanuit de Veronesestraat in Zuid ging ze naar de ijsbaan in Oost, naast het Sportfondsenbad. "Ik observeerde wat de twee Oostenrijkse trainers hun pupillen leerden. Ik begon met pirouettes en sprongen. En ik werd tamelijk goed."

Bevoorrecht
Aan haar zorgeloze leven kwam een einde toen de Duitsers Nederland in mei 1940 binnenvielen. Haar ouders waren Joods. In 1943 werd de familie bij een razzia opgepakt en naar Westerbork gebracht.

Omdat kampcommandant Albert Konrad Gemmeker een groot liefhebber van het kunstrijden bleek te zijn, werd ze niet naar Auschwitz afgevoerd. In plaats daarvan kwam ze in Theresienstadt in Tsjechië terecht, waardoor ze de oorlog overleefde.

Legende
Nadien emigreerde ze met haar toenmalige echtgenoot naar Canada waar ze, dankzij haar werk als coach, uitgroeide tot een legende. Ze kreeg er de hoogste onderscheiding: de Order of Canada.

In 2014 kreeg ze op 93-jarige leeftijd op de Jaap Edenbaan de Blijk van Erkenning uitgereikt, een onderscheiding van schaatsbond KNSB voor haar inzet en verdienste voor het kunstrijden.