Kudus heeft veel respect voor Van Boekel: geen geel na eerbetoon aan overleden Atsu

Scheidsrechter Pol van Boekel heeft zich zondagavond van zijn menselijke kant laten zien. Mohammed Kudus maakte namens Ajax de 4-0 tegen Sparta Rotterdam, waarna de Ghanees een eerbetoon bracht aan zijn overleden landgenoot Christian Atsu. Van Boekel besloot, ondanks dat Kudus zijn shirt over het hoofd trok, geen geel te geven.

Het Parool
null Beeld Pro Shots / Toon Dompeling
Beeld Pro Shots / Toon Dompeling

Kudus was al lang op zoek naar zijn goal tegen Sparta, maar vlak voor tijd lukte het dan toch. Hij krulde een vrije trap schitterend in de hoek van het doel en zorgde daarmee voor de 4-0 namens Ajax. Waarom hij zo nadrukkelijk op zoek was naar zijn goal bleek uiteindelijk wel bij het juichen.

Kudus rende naar de cornervlag en bracht een eerbetoon aan landgenoot Atsu, de voormalig Vitessespeler die overleed bij de aardbevingen in Turkije en Syrië. Bij de hoekvlag trok Kudus zijn shirt over het hoofd en op het shirt daaronder was de tekst ‘RIP Atsu’ te zien. “Ik heb voor iemand gekozen die dicht bij mij staat, maar deze goal was eigenlijk voor alle families die zijn getroffen door de aardbeving in Turkije en Syrië. Het is een heel verdrietig verhaal, maar ik speelde vandaag voor hem. Ook als ik niet gescoord had, had ik na afloop mijn shirt laten zien om mijn condoleances over te brengen aan zijn familie,” zei Kudus bij ESPN.

Meer dan voetbal

Normaliter wordt er geel getrokken voor spelers die hun shirt over het hoofd trekken, maar Van Boekel streek met zijn hand over zijn hart en gaf Kudus te kennen geen geel te trekken voor dit eerbetoon aan de overleden Ghanees. “Natuurlijk zijn er regels in het voetbal, maar dit gaat verder dan voetbal. Dit gaat om leven en dood. De scheidsrechter vertelde me dat het niet was toegestaan, maar hij begreep dat het een groter ding was dan alleen voetbal dus ik heb veel respect voor deze scheidsrechter voor het begrijpen van de situatie.”

Kudus speelde niet samen met de voormalig Vitessespeler. Atsu speelde zijn 60ste en laatste interland op de Afrika Cup in de zomer van 2019, Kudus debuteerde vervolgens in november van dat jaar voor het Ghanese team. “Ik heb niet met hem gespeeld, maar ik heb heel veel geleerd van hem door naar hem te kijken. Veel van wat ik doe, leerde ik door naar hem te kijken.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden