Kromowidjojo enige echte topper

Ranomi Kromowidjojo heeft op de slotdag van de WK kortebaan haar derde gouden medaille veroverd. Beeld anp
Ranomi Kromowidjojo heeft op de slotdag van de WK kortebaan haar derde gouden medaille veroverd.Beeld anp

DUBAI - Met drie gouden medailles, het maximale aantal dat ze kon halen, was Ranomi Kromowidjojo een van de absolute sterren van de wereldkampioenschappen in Doebai.

Na haar zege vrijdag op de 100 meter vrije slag had ze een belangrijk aandeel in de overwinning van de estafetteploeg op zaterdag. Gisteren kroonde ze zich ook op de 50 vrij tot beste van de wereld, in een nieuw persoonlijk record van 23,37 seconden. Hinkelien Schreuder werd knap tweede, in een nieuwe beste seizoenstijd van 23,81.

''De race ging goed en dit is een heel snelle tijd,'' zei de opgetogen Kromowidjojo na haar 50 meter vrije slag. De pupil van Jacco Verhaeren beleefde in Doebai haar internationale doorbraak. ''Ik ben hier steeds vanaf de series naar de halve finales en de finales een stukje harder gegaan.'' Ze deed dus wat van haar werd verwacht, maar vooral wat ze van zichzelf verwachtte: pieken op de momenten dat het echt moet.

Niet dat het zo eenvoudig was. ''Iedereen die denkt, Kromo wint wel even moet hier zelf maar eens komen staan.'' Toch moest ze ook concluderen dat het gat met de nummer twee zowel op de 50 als de 100 meter (Heemskerk) groot was. ''De rest moet gaan doorzwemmen. Maar dat gaat ook echt wel gebeuren.''

Feit is dat de WK in Doebai voor die laatste uitspraak niet veel houvast boden. Als het gaat om jezelf verbeteren op de momenten die er echt toe doen, sloten alleen Sharon van Rouwendaal en - in mindere mate - Schreuder en Lennart Stekelenburg zich bij Kromowidjojo aan.

Van Rouwendaal, pas zeventien, zwom persoonlijke records op de 200 vrij en de 200 rug. Op dat laatste nummer werd ze vijfde, een heel knappe prestatie. In een jaar tijd heeft ze ruim 3,5 seconde van haar pr afgehaald.

Schreuder liep het felbegeerde goud op de 100 wissel mis en moest genoegen nemen met brons. De Twentse, die het in Doebai zonder haar coach Marcel Wouda moest doen, pakte ook in de twee andere finales die ze zwom een medaille.

Schoolslagzwemmer Stekelenburg haalde op geen enkele afstand de finale, maar vestigde wel een Nederlands record op de 200 meter, een pr op de 50 meter en een beste seizoenstijd op de 100.

De overige zes Nederlanders lieten steken vallen. Rugslagspecialist Nick Driebergen wilde zijn Nederlands record op de 200 rug verder aanscherpen, maar hij faalde. Zijn 50 meter was - zo liet hij op Twitter weten - 'he-le-maal niks'. Op de 100 ging het naar behoren. Driebergen kwam dichtbij zijn pr, dat hij een jaar geleden neerzette tijdens de EK in Istanboel.

Ook voor vlinderslagspecialist Joeri Verlinden ging de 100 meter zeer behoorlijk (zesde). Maar zijn 50 en 200 meter waren beneden de maat. In de finale van de 50 school deed Robin van Aggele het gisteren alleen goed op de eerste 25 meter.

Moniek Nijhuis zwom op de schoolslag met een achtste, negende en elfde plaats aardig mee, maar ook niet meer dan dat. Inge Dekker ging op de 50 en de 100 vlinder wel hard, maar piekte te vroeg; in de series of de halve finales. Femke Heemskerk deed het prima op de 100 vrij, zowel individueel als in de estafetteploeg, maar ze ging op de 200 vrij hopeloos de mist in. De conclusie: Ranomi Kromowidjojo was in Doebai de enige échte Nederlandse topper. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden