Krohn-Dehli krijgt weer een kans

AMSTERDAM - Michael Krohn-Dehli is door Ajax-interimtrainer Adrie Koster teruggehaald bij de selectie voor het duel van morgen met NAC. De Deense middenvelder was door Kosters voorganger Henk ten Cate teruggezet naar Jong Ajax.''Nieuwe trainer, nieuwe inzichten,'' zegt technisch directeur Martin van Geel over de promotie van de 24-jarige middenvelder. Dat Koster besloot om Krohn-Dehli weer bij de selectie te halen, is echter vooral gebaseerd op een oud inzicht. ''Ik ken hem goed,'' aldus Koster. ''Ik heb een jaar met Krohn Dehli gewerkt bij RKC.''

In Waalwijk zal Koster hebben gezien dat de eenmalige Deense international als middenvelder aardig uit de voeten kan. Met de blessures van Edgar Davids (beenbreuk), Laurent Delorge (achillespees) en Gabri (kuit) is versterking in die linie gewenst. Het duel van vorige week met Vitesse (4-1 zege) toonde aan dat een middenveld met Robbert Schilder, Siem de Jong en Mitchell Donald te licht is. De tweede helft was Vitesse beduidend sterker dan Ajax.

''Krohn-Dehli is een multifunctionele speler,'' aldus Koster. ''Zijn beste positie vind ik links op het middenveld, maar hij kan ook als rechtshalf uit de voeten.''

De loopbaan van de Deense speler die als junior naar Amsterdam kwam, maakt opmerkelijke stuiterbewegingen. Feitelijk is hij bezig aan zijn derde leven bij Ajax. De kleine middenvelder stond van 2000 tot 2004 al onder contract, maar toen speelde hij geen enkele wedstrijd in het eerste elftal. Vervolgens werd hij uitgeleend aan RKC, dat hem een jaar later transfervrij van Ajax overnam.

'In de winterstop veel spelers weer terug'

Nadat hij zijn contract in Waalwijk had uitgediend, nam Ajax hem in 2006 opnieuw transfervrij over. In dat jaar mocht hij drie keer meedoen met het eerste elftal, waarna hij in de winterstop werd uitgeleend aan Sparta. Bij zijn terugkeer bij Ajax in 2007 kreeg hij in zijn enige gesprek met Ten Cate te horen dat hij terug mocht naar Jong Ajax.

''Of Krohn-Dehli dit seizoen bij de selectie blijft, valt nog te bezien,'' aldus Van Geel. ''In de winterstop komen veel spelers weer terug van blessures.'' Ook Leonardo, in wie Koster in eerste instantie geen linksbuiten, maar een centrumspits ziet, meldt zich dan weer aan het front. Hij hervat komende week de groepstraining.

In de periode tot aan de winterstop wil Ajax proberen 'punten te blijven sprokkelen', zoals Koster de gang naar de koppositie in de eredivisie voorzichtig aanduidde. ''December is een belangrijke maand.'' Het duel van morgen meegerekend spelen de Amsterdammers nog zes duels voor het einde van het jaar.

Voor de jaarwisseling moet middenvelder Hedwiges Maduro hebben gezegd of hij wil ingaan op de contractverlenging die Ajax hem heeft gedaan. ''We willen uiterlijk 20 december graag weten wat hij doet,'' aldus Van Geel.

Volgens de technisch directeur kan Ajax Maduro voor die tijd geen zekerheid bieden over de opvolging van Koster. ''We nemen de tijd om een geschikte trainer te vinden en we stellen onszelf geen deadline,'' aldus Van Geel.

© Het Parool, 01-12-2007

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden