Kritiek commissie-Coronel is hard

AMSTERDAM - De rapportage van de commissie-Coronel is af. De kritiek is niet mals. Welke weg naar Rome gaat Ajax bewandelen? En wie mogen die weg plaveien?De commissie is in het leven geroepen om het bestuursmodel en het technisch beleid van de afgelopen tien jaar onder de loep te nemen. De oud-spelers Stanley Menzo en Theo van Duijvenbode en fysiotherapeut Reinier van Dantzig maakten de technische analyse.

Roger van Boxtel (ex-minister), Daniël Dekker (voorzitter supportersvereniging), Joop Krant (financieel adviseur) en Arend de Roever (ledenraad) richtten zich op het bestuursmodel. Uri Coronel (ledenraad) is voorzitter van de commissie.

Eén van de prangende vragen die de ledenraad beantwoord wilde zien is of de Raad van Commissarissen als controlerend orgaan niet te nauw is betrokken bij de dagelijkse gang van zaken. Zo zei voorzitter John Jaakke dat een terugkeer van trainer Co Adriaanse ondenkbaar is, maar dat is een zaak van de technisch directeur.

De aanleiding om de onderzoekscommissie te formeren is een andere dan die waarvoor de 'Commissie 2000' werd geïnstalleerd. De sportieve prestaties blijven ver achter bij de ambities van de club. De nadruk bij het recente onderzoek heeft dan ook gelegen op de inhoud (het functioneren van mensen) en veel minder op de vorm (organisatiestructuur).

Samenwerking met Van Geel niet om naar huis te schrijven

In het rapport van de vorige commissie is omschreven hoe de spin in het voetbalweb, technisch directeur Martin van Geel, moet samenwerken met de hoofdtrainer, de scouts en het hoofd jeugdopleiding. Die samenwerking is, op zijn zachtst gezegd, niet om over naar huis te schrijven, luidt de conclusie nu. In de zomer van 2006 werd trainer Danny Blind ontslagen. Diens opvolger Henk ten Cate vertrok tussentijds (najaar 2007) naar Chelsea. Zowel voor als na die overstap werd duidelijk dat Ten Cate en Van Geel van mening verschilden over het spelersbeleid, waarbij Van Geel vaak het onderspit moest delven.

Onlangs werd ook technisch adviseur Piet Keizer door de directie van Ajax op een zijspoor gezet. Hij mocht zich niet meer bezighouden met de A-selectie noch met de scouting. Ook volgens Keizer lag een verschil aan inzicht ten grondslag aan de verslechterde verhoudingen.

Als zulke verschillen bestaan bij de belangrijkste besluitvormers en adviseurs op technisch gebied, met welke ogen moeten de scouts - Fred Arroyo, Hans van der Zee en Gerrie Mühren - dan naar versterkingen kijken? In de praktijk, zo blijkt ook uit de rapportage, werden de scouts veelal overgeslagen bij het aantrekken van spelers. Teveel voetballers werden op hun naam aangetrokken en niet op basis van scoutingsrapporten.

Communiceren: dat was het woord dat herhaaldelijk viel in de rapportage van de 'Commissie 2000'. Maar hoe blijf je constructief met elkaar in gesprek als niet iedereen dezelfde weg naar Rome wil bewandelen?

De commissie-Coronel heeft die weg nu min of meer uitgestippeld. Het is aan het bestuur van Ajax én aan de ledenraad om uit te maken wie die weg mogen plaveien.

© Het Parool, 16-02-2008

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden