Kramer: Pijn nog aanwezig, maar geen stekende pijn

Het duurde even voordat Sven Kramer zich bij zijn nieuwe situatie neer kon leggen. De 25-jarige schaatser won de laatste jaren titel na titel en dreef de concurrentie vaak tot wanhoop. Een hardnekkige bovenbeenblessure maakte (tijdelijk) een einde aan de hegemonie van Kramer, die snakt naar zijn naderende rentree.

ANP/Redactie
Sven Kramer. Beeld anp
Sven Kramer.Beeld anp

'Ik heb hele moeilijke momenten gekend, maar op een gegeven moment ontstaat een soort berusting', zo omschreef hij zijn gevoel als 'toeschouwer'.

In Thialf stapt Kramer tijdens een training komende week voor het eerst sinds lange tijd het ijs weer op. Het zal even wennen zijn voor de regerend olympisch kampioen op de 5 kilometer. Kracht-, loop- en fietsoefeningen doet hij al langer. De eerste training sinds maanden op de schaatsbaan moet hem de bevestiging geven dat de pijn in zijn bovenbeen nagenoeg is verdwenen en dat hij in november bij de Nederlandse afstandskampioenschappen zijn rentree kan maken.

De berichten over de aard van de blessure van Kramer waren vaak schimmig en liepen soms erg uiteen. De Fries maakte in oktober vorig jaar eerst bekend twee maanden niet te schaatsen wegens een trainingsachterstand. Niet veel later werd duidelijk dat Kramer het gehele seizoen niet in actie zou komen. Hij liet zich door verscheidene specialisten onderzoeken, maar niemand vond een oorzaak van de blessure.

TVM en Kramer, die pijn had bij het afzetten met zijn rechterbovenbeen, benaderden Cees Rein van den Hoogenband. De chef-arts van sportkoepel NOC*NSF formeerde een nieuw medisch team om de blessure van Kramer in zijn geheel opnieuw te beoordelen. Sportarts Peter Vergouwen vervulde in dat team een centrale rol en begeleidde Kramer de voorbije zes maanden.

Kramer nam de onduidelijkheid over zijn kwetsuur (en de oorzaak daarvan) vandaag niet weg. Zo zei hij dat hij eigenlijk alles weer kan doen en dat hij dicht tegen volledige fitheid ('bijna 100 procent') aanzit. Soms was er ook weer het voorbehoud en liet hij dingen vaag. 'Ik heb er geen hinder meer van, het belemmert me niet meer', sprak hij. 'Maar de pijn is nog wel aanwezig. Alleen is dat geen stekende pijn. De verwachting is dat het bijtrekt.'

Voor schaatsers als Ivan Skobrev en Bob de Jong was de tweede plek vaak het hoogst haalbare. Bij afwezigheid van Kramer was goud bij de grote toernooien afgelopen seizoen ook opeens mogelijk. Kramer keek toe en dat bleek vaak moeilijk. Later leerde hij er naar eigen zeggen steeds beter mee omgaan. Kramer is als mens veranderd, zo vindt hij. Hij is rustiger geworden vooral. 'Elke keer zocht ik de competitie. Nu zal dat misschien op een wat andere manier moeten.'

Kramer sloeg al regelmatig 'onbelangrijke' wedstrijden over en zal dat bij een rentree weer doen. De meervoudig kampioen wil zorgvuldig met zijn lichaam omgaan om een herhaling van het voorbije jaar te voorkomen. ,,Het belangrijkste is dat ik er straks in november weer bij ben. Mijn voornaamste doel is om straks weer 'lekker' te schaatsen. Ik hoop over twee of drie jaar te kunnen zeggen dat deze periode goed voor me is geweest.'

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden