Sport Bewaar

Kramer en Wüst schaatsers van het jaar

Sven Kramer zwaait vanuit een arreslee tijdens de huldiging van de wereldkampioenschappen allround in Thialf in Heerenveen. ANP
Sven Kramer zwaait vanuit een arreslee tijdens de huldiging van de wereldkampioenschappen allround in Thialf in Heerenveen. ANP © UNKNOWN

HILVERSUM - Sven Kramer en Ireen Wüst zijn maandag op het Schaatsgala in Hilversum uitgeroepen tot schaatsers van het jaar. Kramer werd Europees- en wereldkampioen allround en veroverde op de 5000 meter de olympische titel. Wüst werd in Vancouver olympisch kampioene op de 1500 meter, eindigde als tweede bij de EK allround en veroverde zondag nog brons bij de WK allround.

Achter Kramer, die voor het vierde jaar op rij de Ard Schenk Award ontving, eindigden Mark Tuitert en Bob de Jong als respectievelijk tweede en derde in het klassement. Bij de vrouwen bleef Wüst de Control-schaatssters Annette Gerritsen en Laurine van Riessen voor.

De Dick van Gangelen Trofee, de prijs voor de marathonschaatser van het jaar, ging naar Mireille Reitsma en Jorrit Bergsma. Bij de shorttrackers werd Sjinkie Knegt onderscheiden, terwijl Manouk Gijsman de Sjoukje Dijkstra Trophy won. Een bijzondere Ard Schenk Award was er aan het einde van het Schaatsgala voor hoofdsponsor AEGON, dat na 25 jaar uit de schaatssport stapt. KNSB-voorzitter Doekle Terpstra overhandigde de award als dank voor 25 jaar hoofdsponsorschap aan Jan Driessen, directeur communicatie van het verzekeringsbedrijf. (ANP)