Kort geding Paul tegen schaatsbond

Ingrid Paul

UTRECHT - Ingrid Paul heeft een kort geding aangespannen tegen schaatsbond KNSB. Daarin eist de schaatscoach dat de strafmaatregel van de KNSB naar aanleiding van een poging tot omkoping tijdens de Olympische Spelen in Turijn (2006) wordt ingetrokken en dat de bond zich onthoudt van negatieve uitlatingen over haar. Het geding dient woensdag in Utrecht.

Sportkoepel NOCNSF en de KNSB straften Paul en inmiddels ex-schaatsster Gretha Smit onlangs omdat het kamp-Smit in Turijn zou hebben geprobeerd voor 50.000 euro een startplaats voor Smit op de 5000 meter te kopen. De schaatsster was eerste reserve op die afstand. NOCNSF maakte duidelijk dat het tot en met de Olympische Spelen van Sotsji (2014) niet met Paul en Smit wenst samen te werken, de KNSB gaf aan dat Paul en Smit een jaar lang niet in aanmerking komen voor een licentie van de bond.

De schaatsbond kwam na een onderzoek van de commissie Turijn tot de strafmaatregel omdat Paul en Smit belangrijke waarden als fair play en respect zouden hebben geschonden. De commissie Turijn constateerde in het eindrapport dat het kamp-Smit zeker drie keer heeft geprobeerd de Poolse rijdster Katarzyba Wojcicka met een geldbedrag over te halen om zich terug te trekken, waardoor Smit alsnog aan de start kon verschijnen. De Poolse ging niet in op de voorstellen.

Paul werkt momenteel in Noorwegen als prestatiemanager van de ijsbaan Stavanger. Ze is van mening dat de sancties onbevoegd zijn genomen op onjuiste gronden en op onjuiste wijze. De trainster kreeg middels een brief van KNSB-voorzitter Doekle Terpstra te horen dat zij belangrijke normen en waarden had geschonden en een jaar lang niet in aanmerking zou komen voor een trainerslicentie van de bond. ''Er is door de KNSB en NOCNSF geen hoor en wederhoor toegepast'', zei ze boos na het bekendworden van de sancties. ''Vermoedens en aannames worden als feiten gepresenteerd. Vervolgens worden er wel stellige conclusies getrokken.'' Paul stelt in het kort geding dat de sanctie grote gevolgen heeft voor haar carrière. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden