Sport Bewaar

Korbach opgebaard in stadion Cambuur

Korbach opgebaard in stadion Cambuur
© UNKNOWN

Het stadion van Cambuur Leeuwarden is donderdagavond het toneel van een herdenkingsdienst voor Fritz Korbach. Belangstellenden kunnen tussen 19.00 en 21.00 uur afscheid nemen van de markante trainer, die zondag op 66-jarige leeftijd de strijd tegen keelkanker verloor.

Leeuwarden
De keuze voor het Cambuur-stadion is voor de hand liggend, zegt Gerda Robben, de vriendin van Korbach in het AD. 'Hij was een fan van Cambuur, is er trainer geweest, kwam er de laatste jaren vaak over de vloer en woonde in Leeuwarden.'

Vredig
Korbach zal worden opgebaard in een open kist. 'Het ligt er mooi en vredig bij', zegt ze, 'met een glimlach, in zijn leren Korbach-jasje, de handen in de zakken. Mensen mogen hem donderdag zien, maar het hoeft niet. Het is alleen al mooi om aanwezig te zijn voor een laatste groet.' Vrijdag is de crematie van Korbach, in beperkte kring.

Adriaanse
FC Twente, de club waar Korbach tussen 1983 en 1986 trainer was, houdt vanavond voor de wedstrijd tegen Benfica een minuut stilte. Trainer Co Adriaanse, bij FC Utrecht ooit nog spelend onder de kleurrijke oefenmeester, wil de eventuele overwinning op de Portugezen opdragen aan Korbach. 'Ik heb de spelers verteld dat met Fritz Korbach een van de beste Nederlandse trainers van de laatste dertig jaar is heengegaan, en bovendien een voormalige trainer van FC Twente. We hebben afgesproken dat we de wedstrijd tegen Benfica voor Fritz proberen te winnen.'

Documentaire
Later dit jaar verschijnt een documentaire over Korbach. Twee documentairemakers van Omroep Flevoland volgden hem in de laatste vijftien maanden van zijn leven. Zij filmden Korbach ook in de strijd tegen zijn ziekte, onder meer in het ziekenhuis.