Update

Koops: 'Genoeg werk te doen voor komend olympisch seizoen'

De Nederlandse schaatsmannen- en vrouwen behaalden zondag bij de wereldkampioenschappen afstanden in Sotsji allebei een gouden plak. Toch was bondscoach Arie Koops niet helemaal tevreden. 'Dit was niet de beste uitvoering', zei hij over zijn twee teams. 'Er is voor komend olympisch seizoen nog genoeg werk te doen.'

null Beeld anp
Beeld anp

Bij het vrouwenteam, dat zondag werd gevormd door Ireen Wüst, Diane Valkenburg en Marrit Leenstra, had Koops vooral op het startgedeelte wat aan te merken. En de mannenachtervolgingsploeg, in Sotsji bestaande uit Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij, was naar de mening van de trainer te wisselvallig in de rondetijden.

Nederland hoopt volgend jaar bij de Olympische Spelen voor het eerst goud te winnen op het onderdeel ploegachtervolging. Tot dusverre, bij de Spelen in Turijn en Vancouver, slaagden beide teams daar niet in. Dat zorgde voor de nodige frustratie in het Nederlandse kamp. Er was vaak veel te doen om het selectiebeleid.

Nu, met Koops als vervanger van Wopke de Vegt, lijkt Oranje een andere weg te zijn ingeslagen en is er meer duidelijkheid. Naast de zege bij de WK in Sotsji wonnen de mannen ook alle vier de wedstrijden in het toernooi om de wereldbeker. De vrouwen behaalden twee zeges en eindigde bij de andere twee WB-duels als tweede en derde.

Een klein jaar voor de start van de Spelen volgde in Sotsji de bevestiging dat de achtervolgingsploegen op koers liggen. Twee gouden medailles liggen in Rusland voor het oprapen als er de resterende maanden geen gekke dingen gebeuren.

'Het ziet er gewoon goed uit, een gevolg van het feit dat alle partijen bereid zijn te investeren in dit onderdeel', zei Kramer zondag na afloop. 'Ook buiten het ijs is er sprake van een echt team. We hebben allemaal hetzelfde doel. Daar gaan we voor.'

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden