live

Dit gebeurt er vandaag op de Winterspelen

Wie wint en wie verliest tijdens de Olympische Winterspelen, die van 9 tot en met 25 februari plaatsvinden in PyeongChang (Zuid-Korea)? Hier volgen we de hoofd- en randzaken van het sportevenement op de voet.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Dit gebeurt er vandaag

  Voor Ireen Wüst is woensdag een extra speciale dag op de Winterspelen van Pyeongchang. De 31-jarige Brabantse begint aan haar laatste olympische optreden in haar schitterende loopbaan.

  Ze kan op de ploegachtervolging haar zesde olympische titel winnen. Daarmee zou Wüst definitief de 'GOAT' ('Greatest Of All Time') van het olympische vrouwenschaatsen zijn.

  Nederland heeft op de achtervolging een reputatie hoog te houden. Zowel bij de mannen als vrouwen verdedigt Oranje de olympische titel. Bij de WK afstanden vorig jaar op de Gangneung Oval zegevierden beide Nederlandse teams eveneens.

  De vrouwen beginnen om 12.00 uur aan hun race in de halve eindstrijd tegen Verenigde Staten. De mannen zijn om 12.28 uur aan de beurt voor hun krachtmeting met het sterke Noorwegen. De finales om goud zijn om 13.58 uur (vrouwen) en 14.17 uur (mannen).

 2. Brons voor shorttracksters

  Wat vooraf vrijwel onmogelijk leek, is toch gelukt. De Nederlandse shorttracksters hebben brons gewonnen op de aflossing.

  De ploeg met Suzanne Schulting, Jorien ter Mors, Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof reed in de B-finale een nieuw wereldrecord. Doordat in de A-finale twee ploegen gediskwalificeerd werden, schoven de Nederlandse dames onverwacht door naar plaats 3.

 3. Knegt uitgeschakeld,

  Sjinkie Knegt is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de kwartfinales van de 500 meter shorttrack. Hij kwam als derde over de finish. Dat was al niet genoeg voor de kwartfinales, maar daar bovenop kreeg hij ook nog een straf van de jury.

  Daan Breeuwsma en Dylan Hoogerwerf wisten zich wel te plaatsen voor de kwartfinales.

 4. Shorttrackers door naar kwartfinales

  Suzanne Schulting, Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof hebben zich alledrie geplaatst voor de kwartfinales van de 1000 meter, die donderdag wordt verreden.

  Schulting en Van Ruijven wonnen hun heat. Voor Van Kerkhoven was dat spannender. Ze ging halverwege haar race onderuit door toedoen van de Duitse Anna Seidel en kwam daarna als derde over de streep.

  Omdat de nummer 1 en 2 gediskwalificeerd werden, werd Van Kerkhof uiteindelijk eerste en gaat toch door naar de kwartfinales.

 5. Geen medailles op 500 meter

  De olympische 500 meter heeft bij de Winterspelen in Zuid-Korea verrassend genoeg geen eremetaal voor Nederland opgeleverd. Ronald Mulder (zevende), Kai Verbij (negende) en Jan Smeekens (tiende) konden de hoge verwachtingen niet waarmaken.

  Bij Sotsji 2014 was het podium van de olympische schaatssprint met Michel Mulder, Smeekens en Ronald Mulder nog volledig Oranje gekleurd.

  Het goud ging maandag naar de Noor Havard Lorentzen, die zegevierde met een olympisch record: 34,41. De Zuid-Koreaan Cha Min-kyu pakte zilver, op 0,01 seconde van de winnaar: 34,42. Het brons was voor de Chinees Tingyu Gao: 34,65.

 6. Vrouwen met record naar halve finale

  De Nederlandse vrouwenploeg heeft zich met een olympisch record geplaatst voor de halve finales op de achtervolging.

  Het schaatstrio van Oranje reed in de eerste rit tegen het kansloze gastland een tijd van 2.55,61, tevens een baanrecord op de Gangneung Oval.

  De olympisch en wereldkampioen op dit onderdeel strijdt woensdag tegen de Amerikaanse ploeg, die de vierde tijd reed (2.59,75), om een finaleplaats.

  Namens Nederland verschenen Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Antoinette de Jong in de baan.

  De samenwerking verliep nog niet helemaal naar wens. Al bij de start verloor De Jong even de aansluiting, onderweg verrichtte het drietal het nodige duwwerk en ook het wisselen van koppositie ging niet altijd even soepel. Het is ook de eerste keer dat het drietal dit seizoen gezamenlijk een wedstrijdrace afwerkt.

  Lotte van Beek keek toe als vierde rijdster. Bondscoach Geert Kuiper zat weer op de tribune. Hij moet nog even op afstand blijven van de sporters van TeamNL wegens een griepaanval. Technisch directeur Arie Koops en Rutger Tijssen vormden het coachduo op het ijs.

  In Sotsji haalden Wüst, Leenstra en Jorien ter Mors vier jaar geleden olympisch goud binnen, met ook Van Beek als vierde rijdster. Vorig jaar veroverden Wüst, Leenstra en De Jong de wereldtitel in Gangneung met een tijd van 2.55,85.

  De andere halve finale gaat tussen Japan (2.56,09) en Canada (2.59,02). Japan verbeterde dit seizoen in het wereldbekercircuit al twee keer het wereldrecord. Vooral de tijd op de hooglandbaan in Salt Lake City sprak tot de verbeelding: 2.50,87.

  De grote finaledag voor de achtervolging is woensdag, zowel bij de mannen als vrouwen. Wüst begint dan aan haar laatste olympische inspanningen.

  Bij Nederlandse titelprolongatie komt Wüst op zes olympische titels, plus vier keer zilver en een keer brons. Daarmee zou ze dan definitief de meest succesvolle schaatsster zijn in de olympische geschiedenis, gerekend vanaf het aantal gouden plakken.

 7. Sprinters vechten om opvolging Mulder

  Titelverdediger Michel Mulder ontbreekt, maar Nederland heeft maandag op de 500 meter tal van kanshebbers op goud.

  Regerend olympisch kampioen Mulder ging ten onder aan de moordende concurrentie op het OKT en zag wereldkampioen Jan Smeekens, Europees kampioen Ronald Mulder en wereldkampioen sprintvierkamp Kai Verbij er met de tickets voor Pyeongchang vandoor gaan.

  De 500 meter voor de mannen begint om 12.53 uur Nederlandse tijd.

  Smeekens, die zondag tijdens de laatste training nog hard ten val kwam, rijdt in de tiende rit tegen de Amerikaan Mitchell Whitmore.

  Mulder komt in de zestiende rit uit tegen de Noor Havard Lorentzen.

  Verbij start in de voorlaatste rit met de Japanner Daichi Yamanaka als tegenstander.

  Voordat de sprinters het ijs van de Gangneung Oval opkomen rijden de vrouwen eerst vanaf 12.00 uur hun kwartfinales op de ploegachtervolging. Oranje neemt het op tegen Zuid-Korea.

  Ook vandaag op de agenda: ijshockey, skispringen en bobsleeën.

 8. Snowboardster Maas loopt finale mis

  De Olympische Spelen zitten er voor Cheryl Maas op. Het lukte de 33-jarige Brabantse snowboardster maandag niet zich te plaatsen voor de finale op het onderdeel big air.

  Maas kwam bij haar eerste sprong tot een score van 65,00 punten. Tijdens de tweede run ging ze onderuit en moest ze genoegen nemen met 44,75 punten.

  Maas eindigde als twintigste van de 26 deelnemende snowboardsters. Alleen de eerste twaalf mogen vrijdag terugkomen voor de finale. De Nederlandse, bezig aan haar derde Spelen, eindigde eerder op slopestyle als 23e.

  Anna Gasser uit Oostenrijk noteerde met 98,00 punten de hoogste score, gevolgd door de Japanse vrouwen Yuka Fujimori (94,25) en Reira Iwabuchi (92,75).

 9. Skeletonster Bos eindigt als achtste

  Skeletonster Kimberley Bos is bij haar olympische debuut in Pyeongchang op de achtste plaats beland in het eindklassement.

  Ook in de vierde en laatste heat wist de 24-jarige Edese een tijd in de top tien neer te zetten. Ze gleed op het Olympic Sliding Centre met 52,01 naar de zevende tijd. Daarmee was Bos een fractie langzamer dan in haar voorgaande heat (51,99).

  Britse vrouwen
  De Britse vrouwen domineerden op het podium. Lizzy Yarnold maakte in de vierde run een achterstand van 0,02 seconde ruimschoots goed op de Oostenrijkse Janine Flock, die als vierde eindigde. Yarnold won olympisch goud met een eindtijd van 3.27,28. Het zilver ging naar de Duitse Jacqueline Lölling (3.27,73) en het brons was voor de Britse Laura Deas (3.27,90). De eindtijd van Bos was 3.28,59.

  "Ik ben echt heel tevreden,'' liet de eerste olympische skeletonster van Nederland opgetogen weten. "Mijn derde run vandaag was de beste en de vierde was ook heel goed. Ik heb mooie progressie gemaakt ten opzichte van de twee runs op vrijdag. De tijden zaten niettemin allevier dicht bij elkaar. Ik eindig het hele seizoen al zo'n beetje rond de achtste plek als ik geen tegenslagen krijg. Het is dan heel mooi dat je ook bij je olympische debuut zo'n klassering kan afdwingen.''

  Schitterend
  Bos vond het 'geweldig' om op olympisch niveau te mogen uitkomen. "Het was ook bizar vol hier met publiek, niet dat je dat ziet of hoort tijdens je tocht naar beneden. Het was echt schitterend om deze atmosfeer mee te maken. Ik blijf zeker nog vier jaar sleeën. Ik weet gewoon dat ik mezelf nog veel kan verbeteren. Er zit nog veel meer in bij mij en dat wil ik eruit gaan halen.''

 10. Ter Mors grijpt mis op 1500 meter

  Jorien ter Mors heeft geen medaille overgehouden aan de olympische shorttrackfinale op de 1500 meter. De Nederlandse moest in de Gangneung Ice Arena met de vijfde plek genoegen nemen.

  Voor Ter Mors was het haar laatste grote optreden als shorttrackster. Na dit seizoen richt de Enschedese zich volledig op het langebaanschaatsen.

  Het goud ging naar de Zuid-Koreaanse Choi Min-jeong, die de Chinese Li Jinyu voorbleef. Kim Boutin uit Canada verzekerde zich van het brons.

  Ter Mors won eerder deze week op de langebaan de 1000 meter.