Koeman worstelt met verdediging

EINDHOVEN - ''Belachelijk,'' noemt trainer Ronald Koeman de schorsing van linksback Mike Zonneveld voor de wedstrijd die PSV morgenavond in de Champions League speelt tegen CSKA Moskou.Zonneveld is twee duels uitgesloten van deelname, omdat hij vier jaar geleden met NEC een rode kaart opliep in een Uefacupduel met Wisla Krakow.

PSV is van oordeel dat er een maximale termijn aan een schorsing moet worden gekoppeld. Koeman weet zich voor een lastig dilemma gesteld. Zonneveld is de enige puur linksbenige verdediger in zijn selectie.

Mogelijk kiest de coach voor een tactische variant, waarbij hij een extra mandekker (Alcides of Da Costa) opstelt en de linkerflank laat bewaken door Mendéz.

Geluk bij een ongeluk is dat CSKA Moskou niet met een echte rechtsbuiten speelt. De Russische coach Valery Gazzaev kiest standaard voor een 5-3-2 bezetting, waarbij de backs voor aanvallende impulsen moeten zorgen. Koeman besteedde geen extra training aan de tactische variant die hij morgen gaat toepassen. ''We instrueren de spelers met beelden en woorden.''

Dat zal gebeuren als PSV zich terugtrekt op landgoed De Rosep. De coach van PSV benadrukte alvast dat een goede organisatie van wezenlijk belang is tegen CSKA. ''We moeten zorgen dat we goed staan en van daaruit gaan voetballen.''

Een belangrijke rol lijkt weggelegd voor Ibrahim Afellay, een van de grootste voetbaltalenten van Nederland. Afellay beseft maar al te zeer dat zijn ontwikkeling als topvoetballer een nieuwe stap vraagt. Al vanaf de eerste trainingsdag van dit seizoen is hij daarop gefixeerd.

De beleefde, verlegen jongeling van weleer straalt een stuurse vastberadenheid uit. Het fanatisme spettert dit seizoen van zijn gezicht. Alsof hij een missie te volbrengen heeft.

Afellay is Nederlands international, een keuze die hem emotioneel zwaar viel, omdat hij zich diep in zijn hart een echte Marokkaan voelt. Hij raakte verder zijn mentor Phillip Cocu kwijt. Drie jaar lang kon hij zich optrekken aan Cocu en leerde hij wat het vak van profvoetballer inhoudt. Cocu was ook de enige die Afellay verbaal kon corrigeren als die, in zijn jeugdige overmoed, het teambelang over het hoofd zag.

Nu moet Afellay het op eigen benen doen. De hiërarchie is anders komen te liggen en PSV beschikt niet over spelers die een natuurlijk gezag uitstralen. In dat vacuüm wil Afellay zich profileren, maar de afgelopen weken maakten duidelijk dat hij daar nog niet aan toe is.

In zijn drift zich te bewijzen, slaat Afellay soms over de kop. Dat leidt dan tot frustratie bij hemzelf, tot onsportieve fopduiken en domme gele kaarten. Ook zaterdag tegen Vitesse gooide Afellay er weer een paar zinloze dribbels uit, die gedoemd waren te mislukken.

Simpelweg omdat de bedenker ervan nog het overzicht mist om de gevolgen van een actie in te schatten. Op sommige momenten is hij, hoe getalenteerd ook, nog meer de pleintjesvoetballer die leuk loopt te pielen met de bal dan een speler die het collectieve belang laat prevaleren. Tegen CSKA Moskou kunnen zulke circusacts zomaar de nederlaag voor PSV inleiden.

© Het Parool, 18-09-2007

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden