Update

KNVB wijst claim AZ af, Ajax blijft eerste in eindstand

De KNVB verandert niets aan de verdeling van de Europese tickets. Ajax blijft, ondanks een uiterste poging van AZ, eerste in de eindstand en krijgt het beste Nederlandse Champions League-ticket.

Sam de Graaff
AZ won dit seizoen met 0-2 in Amsterdam. Beeld EPA
AZ won dit seizoen met 0-2 in Amsterdam.Beeld EPA

Het blad Quote meldde maandagavond dat het een brief van AZ aan de Europese voetbalbond Uefa had ingezien. De Alkmaarders wilden dat niet het doelsaldo, maar het onderling resultaat de eindstand van dit seizoen zou bepalen.

Hadden de Alkmaarders hun zin gekregen, dan was AZ aan de haal gegaan met het ‘beste’ Nederlandse Champions League-ticket. Het ticket dat waarschijnlijk directe toegang biedt tot het hoofdtoernooi. De snelste route naar de Champions League-miljoenen bovendien.

Maar de KNVB blijft bij de beslissing die eind april werd genomen, zo werd later op de avond bekend. Ajax blijft de nummer één. Hoewel de club geen titel mag bijschreven - het eerste seizoen zonder kampioen sinds de oorlog – krijgen de Amsterdammers wel het beste Champions League-ticket. Nummer twee AZ moet genoegen nemen met een zwaardere route naar de lucratieve groepsfase van het toernooi.

De huldiging op het Museumplein na vorig seizoen. Beeld ANP
De huldiging op het Museumplein na vorig seizoen.Beeld ANP

Aandacht voor clubs onderin

AZ liet in april al weten dat de club zich beraadde op stappen, maar de meeste aandacht ging uit naar de clubs onderaan de ranglijst. Daar bleven ADO en RKC in de eredivisie, terwijl Cambuur en De Graafschap hun hoop op promotie zagen verdampen. De rechter deelde de eerstedivisionisten deze maand de genadeklap uit: promotie zat er dit seizoen niet in.

Rond de top van de eredivisie bestond minder discussie. Althans, zo leek het. AZ bleek maandagavond toch aanspraak te willen maken op de eerste plek.

In de eerder door de KNVB genomen beslissing gold het doelsaldo – zoals gebruikelijk aan het eind van de competitie – als bepalend. En het doelsaldo van Ajax is beter dan dat van AZ.

Niet objectief

Maar de eindstand bepalen op basis van het doelsaldo zou niet ‘objectief’ zijn, zo zou AZ hebben aangekaart bij de Uefa. In een onafgemaakt seizoen hebben de verschillende clubs verschillende tegenstanders ontmoet. Dat maakt het doelsaldo per definitie oneerlijk, was de redenering van de Alkmaarders.

Het onderling resultaat vormde volgens AZ een betere maatstaf. En laat dat nou juist in het voordeel zijn van het AZ. De Alkmaarders wonnen dit jaar zowel uit (0-2) als thuis (1-0) van Ajax.

De KNVB gaat echter niet mee in de redenering van AZ, de eerste plek blijft voor Ajax. “De UEFA heeft ons geattendeerd op die brief en AZ doorverwezen naar de KNVB,” zegt een woordvoerder van de bond tegen het ANP. “Wij hebben de club laten weten dat er niets veranderd. De rangschikking en verdeling van de Europese tickets blijft zoals die eerder is vastgesteld.”

Afgrijzen en verbazing bij Ajax om actie AZ: ‘Dit was ons niet bekend’

Bij Ajax is vol verbazing en afgrijzen gereageerd op de abrupte handelswijze van AZ, dat een claim heeft gedaan op de eerste plek. Algemeen directeur Edwin van der Sar laat weten verrast te zijn. “We hebben regelmatig contact, maar dit was niet bekend bij Ajax.”

Over de solidariteit in het Nederlands voetbal zegt hij: “Wat ons betreft verandert dit niks. Wij zijn solidair en geven daarom ook al geld aan beide divisies en willen juist een extra bedrag komend seizoen reserveren. Hierover zijn we nu in gesprek. Dat willen we doen voor de eredivisie, maar zeker ook voor de Keuken Kampioen Divisie. Zodat we met zo veel mogelijk clubs zo goed mogelijk door deze zware tijden kunnen komen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden