KNVB: volgend seizoen nieuwe competitie

De KNVB voert volgend seizoen een nieuwe competitie in voor spelers jonger dan 21 jaar. Dat is maandag besloten tijdens de bondsvergadering van de nationale voetbalbond in de Johan Cruijff Arena.

ANP
Eric Gudde en Michael van Praag voorafgaand aan de bondsvergadering. Just Spee volgt Michael van Praag op als nieuwe voorzitter van de KNVB. De maximale zittingstermijn van Van Praag zit erop. Beeld ANP
Eric Gudde en Michael van Praag voorafgaand aan de bondsvergadering. Just Spee volgt Michael van Praag op als nieuwe voorzitter van de KNVB. De maximale zittingstermijn van Van Praag zit erop.Beeld ANP

De clubs in het betaald voetbal schaarden zich vorige week al achter de plannen van de KNVB om een nieuwe landelijke competitie te beginnen. De nationale voetbalbond kwam tijdens de algemene vergadering betaald voetbal met het voorstel voor een nieuwe competitie onder 21 jaar voor profclubs en de topamateurs. De plannen waren opgesteld om de ontwikkeling te stimuleren van jonge spelers, die te weinig aan spelen toekwamen.

Geen promotie- en degradatieregeling

Ajax, PSV, AZ en FC Utrecht komen al met een beloftenelftal uit in de eerste divisie. Andere clubs, zoals Feyenoord, krijgen vanaf volgend seizoen nu ook de mogelijkheid om talentvolle spelers op een hoger niveau te laten uitkomen.

Tijdens de bondsvergadering werd eveneens besloten dat er in de komende drie seizoenen geen promotie- en degradatieregeling komt voor eerste teams tussen de eerste en tweede divisie. Wel is er vanaf het seizoen 2021/22 promotie en degradatie mogelijk voor beloftenteams tussen de eerste en tweede divisie. Ook spelen er met ingang van het seizoen 2020/21 geen beloftenteams meer in de derde divisie.

Voorzitter Van Praag zwaait af bij KNVB
Michael van Praag heeft tijdens de bondsvergadering van de KNVB afscheid genomen als preses van de nationale voetbalbond. De 72-jarige Amsterdammer droeg de voorzittershamer over aan zijn opvolger Just Spee, die hij het afgelopen halfjaar al heeft ingewerkt.

Van Praag is erelid. Hij werd op 27 augustus 2008 aangesteld als voorzitter van de KNVB, als opvolger van de in april van dat jaar overleden Jeu Sprengers. Van Praag maakte als voorzitter hoogte- en dieptepunten mee. Zo verraste het Nederlands elftal in 2010 met een tweede plaats op het WK en eindigde het vier jaar later als derde op de mondiale titelstrijd in Brazilië.

Oranje wist zich vervolgens niet te kwalificeren voor het EK van 2016 en het WK van 2018. Directeur Bert van Oostveen moest in 2016 vertrekken bij de KNVB. Even later besloot technisch manager Hans van Breukelen zijn functie bij de nationale voetbalbond neer te leggen. Van Praag blijft tot 2021 werkzaam als bestuurslid van de Europese voetbalbond Uefa. Hij stelde zich vergeefs kandidaat voor het voorzitterschap van de Fifa (2015) en Uefa (2016).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden