KNVB: verbod ook nog mogelijk

Archieffoto 2008. Ajax speelde een eredivisiewedstrijd tegen Feyenoord en de Ajax supporters vierden feest. Foto ANP

AMSTERDAM - De KNVB houdt er rekening mee dat de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb alsnog de bekerfinale tussen Feijenoord en Ajax op zondag 25 april verbiedt, uit angst voor verstoring van de openbare orde.

''Dat recht heeft een burgemeester altijd,'' aldus KNVB-directeur Henk Kesler. De voetbalbond kondigt extra maatregelen af om te voorkomen dat de klassieker wordt verboden. Zo worden kaart- en identiteitscontroles verscherpt en wordt overwogen bij wangedrag direct een stadionverboden op te leggen. ''De KNVB wil een signaal afgeven dat we alles doen om de bekerfinale ordelijk te laten verlopen,'' aldus Kesler.

Alle kaarten worden op naam gesteld en iedereen moet zich legitimeren. Volgens Kesler is het onmogelijk dat supporters nu al beschikken over kaarten uit neutrale vakken, simpelweg omdat deze tickets niet worden uitgegeven. Ajaxfans zeggen met 'verschillende partijen' in onderhandeling te zijn over de aankoop van 'neutrale kaarten'.

Kesler vraagt zich af of het niet beter is voortaan alle risicowedstrijden zonder supporters van de bezoekende partij te spelen.

Burgemeester Aboutaleb maakt morgen aanvullende maatregelen bekend. In Rotterdam maakt men zich zorgen om de Feyenoordhooligans die vorig jaar augustus ontspoorden op een strandfeest in Hoek van Holland waarbij agenten schoten losten en een dode viel.

Vijftien mannen kregen voor hun aandeel in de rellen een evenementenverbod opgelegd van de rechter, maar dat geldt niet voor de bekerfinale. Een deel van hen zit nog vast, een ander deel heeft een stadionverbod. Een optie zou het opleggen van een gebiedsverbod kunnen zijn.

In het centrum van Rotterdam wordt op de wedstrijddag geen alcohol geschonken. Voor de komst van 7700 Ajaxfans is een bijkans militaire operatie opgezet. Duizend stewards worden ingezet, helikopters begeleiden de negen supporterstreinen, een kleine vijfhonderd man van de Mobiele Eenheid wordt op de been gebracht.

Dat fans met toegangskaarten in het bezit moeten zijn van een zogenoemde uitpas, die bij goed gedrag wordt uitgegeven, is volgens het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) een belangrijke zeef voor relschoppers.

Ronald Moes van het CIV: ''Maar ook dat zegt weinig. Soms zijn het ook brave huisvaders bij wie ineens het bloed gaat koken. 75 procent van de relschoppers gaat voor de eerste keer over de schreef.''

Ira Helsloot, hoogleraar crisisbeheersing aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, pleit voor verplaatsing van de bekerfinale. ''Noem het boerenlogica, maar waarom speel je de eindstrijd niet elders? Voorkomen is beter dan genezen. Bestuurders blijven in dit soort situaties in een standaard gedachtepatroon hangen.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden