Update

KNVB laat FC Twente degraderen

De KNVB heeft woensdag bevestigd dat FC Twente door de licentiecommissie is bestraft met degradatie naar de Jupiler League. Dat is de straf voor het financiële wanbeleid in de afgelopen jaren, onder meer in relatie tot investeringsfonds Doyen.

null Beeld Pro Shots
Beeld Pro Shots

FC Twente komt om 18.00 uur met een reactie. De club kan in beroep gaan. Het besluit moet sowieso nog voorgelegd worden aan de Centrale Spelersraad (CSR), die een niet-bindend advies kan uitbrengen.

De licentiecommissie vond het op basis van het verleden rechtvaardig om de licentie in te trekken, maar achtte het gezien de inspanningen van de laatste paar maanden ook te rechtvaardigen om de club uit Enschede de licentie voor betaald voetbal te laten behouden.

null Beeld anp
Beeld anp

Op basis van het reglement kon de commissie alleen kiezen tussen een boete van 42.250 euro en intrekken van de licentie. Het eerste vond de commissie disproportioneel licht, het tweede disproportioneel zwaar. De commissie trekt de licentie daarom in, maar verleent direct een nieuwe waarmee de club instroomt op het laagste profniveau, de Jupiler League.

De commissie hoopt met dit compromis recht te doen aan alle betrokkenen. Enerzijds een streep onder het verleden waarin de club bond en eredivisieclubs misleidde, anderzijds een kans om voort te gaan op de ingeslagen weg en weer een gezonde club te worden.

De licentiecommissie stelt dat het de afgelopen maanden op nog meer belastende informatie is gestuit dan voorafgaand aan het onderzoek bekend was. Was die informatie in december 2015 al bekend geweest, had de commissie de licentie naar eigen zeggen per direct en onvoorwaardelijk ingetrokken.

FC Twente eindigde dit seizoen als dertiende in de eredivisie en kreeg in april al drie punten aftrek. Vorig seizoen gebeurde dat ook al twee keer omdat de club zich niet hield aan de afspraken in het zelf opgestelde plan van aanpak om weer financieel gezond te worden. De club staat sinds november 2014 onder curatele van de KNVB.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden