KNVB: Doyen-achtige constructies lastig uit te bannen

Het is weliswaar verboden, maar de voetbalbond KNVB vreest dat zogeheten 'third party ownership' (TPO) lastig uit het voetbal te bannen is. De constructie waarbij bedrijven een speler 'in bezit' krijgen in ruil voor cash, is verboden door de FIFA. ,,Maar zolang er clubs bereid zijn om die grens over te gaan, is er ruimte voor dergelijke bedrijven'', aldus Mark Boetekees van de KNVB.

null Beeld ProShots
Beeld ProShots

De FIFA verbood TPO in 2014. Boetekees, verantwoordelijk voor licentiezaken bij de KNVB, debatteerde dinsdag in Brussel met onder anderen afgevaardigden van de FIFA, UEFA, Premier League en investeringsbedrijf Doyen over zulke constructies.

Een direct gesprek met Doyen, het bedrijf waarvan eind november bleek dat het invloed had op het transferbeleid bij FC Twente, bleef uit in Brussel. ,,Ik had geen behoefte om hen te spreken. We hebben nooit contact gehad. Partijen als Doyen vallen ook niet onder de jurisdictie van een voetbalbond", zei Boetekees. ,,Bovendien werd Twente bestraft vanwege het niet melden van het bestaan van een tweede overeenkomst met Doyen, niet vanwege de constructie."

Doyen houdt echter vol dat die tweede overeenkomst, die eind november werd gepubliceerd op de website Football Leaks, gemanipuleerd is. E-mails in handen van het ANP bevestigen dat verhaal, maar Football Leaks ontkent: niet de site, maar Doyen manipuleert de boel. De KNVB laat in het midden wat de bond gelooft. ,,Daar staan we te ver vanaf", aldus Boetekees. Doyen vroeg tijdens het debat wel of de straffen voor Twente alleen gebaseerd zijn op het gelekte document, maar daar ging de KNVB niet op in.

Overigens is de handelswijze van Doyen ook in Nederland verboden. De regels van de UEFA en de FIFA gelden ook hier. De KNVB vindt het verbod te ver gaan, maar pleit wel voor regulering met duidelijke voorwaarden. ,,Het belangrijkste is dat de club en speler onafhankelijk zijn", aldus Boetekees. Die pleit verder voor transparantie over de contracten naar zowel de bonden als de spelers. Ook zou de KNVB liefst zien dat een investerende partij betrokken is bij één club, om tegengestelde belangen te voorkomen. ,,Maar ik heb niet de illusie dat de FIFA en UEFA ineens een andere koers gaan varen."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden