KNVB bevestigt Van Leeuwen als beoogd opvolger Gudde

Met Marianne van Leeuwen krijgt de KNVB voor het eerst een vrouw als directeur betaald voetbal. De voorzitter van AVV Zeeburgia wordt door de voetbalbond voorgedragen als de opvolger van Eric Gudde, die eind september met pensioen gaat.

Het Parool
Marianne van Leeuwen. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Marianne van Leeuwen.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Het nieuws, dat eerder deze week al naar buiten kwam, wordt bevestigd door Jan Smit, voorzitter van de raad van commissarissen van de KNVB, het orgaan dat belast is met de benoeming van de directeur betaald voetbal.

“We hebben volgens ons de beste kandidaat geselecteerd voor deze functie,” aldus Jan Smit. “Dat ze een vrouw is, is qua geschiedenis natuurlijk bijzonder, maar het werd hoog tijd. Het maakt haar in onze ogen daarom zelfs extra geschikt. Het voetbal heeft, in lijn met de ontwikkeling van het meiden- en vrouwenvoetbal, én de ontwikkelingen in de maatschappij, behoefte aan meer sterke vrouwen op belangrijke posities. Bovendien heeft Marianne een onafhankelijke blik op de ontwikkelingen van het voetbal vandaag de dag en in de toekomst.”

Ervaren bestuurder

Van Leeuwen is een ervaren bestuurder en toezichthouder bij bedrijven als RELX, Sligro Food Group en Technische Unie. Sinds 2014 is ze voorzitter van Zeeburgia, een Amsterdamse club met spelers van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Afrikaanse komaf die veel spelers aflevert aan het betaald voetbal. Zij is ook lid van de Sportraad Amsterdam.

“Ik zal er enorm trots op zijn als ik de komende jaren samen met anderen mag gaan werken aan het verder vooruitbrengen van het Nederlandse voetbal, maar ik ga er extern pas over in gesprek als de benoeming formeel een feit is,” aldus Van Leeuwen.

18 juni

De voorgenomen benoeming krijgt officieel haar beslag nadat de Algemene Vergadering Betaald Voetbal (AVBV), waarin alle betaaldvoetbalclubs zijn vertegenwoordigd, op de hoogte is gesteld.

Die vergadering staat 18 juni op de agenda in Zeist. In de fase voorafgaand aan de AVBV vraagt de rvc aan de Centrale Spelersraad, de Centrale Trainersraad en de ondernemingsraad van de KNVB om hun medewerking met het voorgenomen besluit.

Profiel: Geen onbeschreven blad

Marianne van Leeuwen, de preses van Zeeburgia, staat bekend als doortastend en geslepen. Binnen de Amsterdamse club is een scheiding tussen mensen die haar loven en mensen die haar haten. Als voorzitter maakte ze zich de afgelopen jaren sterk voor het vrouwenvoetbal en probeerde ze racisme van de velden te bannen.

Tegenstanders beweren dat ze achter de rug om van anderen altijd al een baantje bij de KNVB probeerde te regelen. Ook spraken zij van een angstcultuur binnen de club. Niemand durfde kwaad over haar te spreken vanwege sancties die mogelijk volgden.

Lees hier het hele profiel van Marianne van Leeuwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden