Update

KNSB en Paul twisten over procedure

UTRECHT - De inhoud van het rapport van de commissie-Loorbach, die onderzoek deed naar omkoping bij de Olympische Spelen van 2006, kwam woensdag in de rechtbank van Utrecht nauwelijks ter sprake. Bij het kort geding tussen schaatscoach Ingrid Paul en de KNSB ging het vooral over de vraag of de schaatsbond wel de juiste procedure heeft gevolgd. Over twee weken, op woensdag 1 december, doet de rechter uitspraak.

Paul zou vier jaar geleden bij de Spelen in Turijn voor 50.000 euro een startplaats hebben proberen te kopen voor haar pupil Gretha Smit, zo concludeerde de commissie. De bestuurders van de KNSB besloten daarop dat het tweetal een jaar lang niet in aanmerking komt voor een licentie van de bond.

Bert Kingma, advocaat van Paul, probeerde de rechter woensdag ervan te overtuigen dat het bestuur van de KNSB niet de bevoegdheid heeft om Paul te straffen. Hij stelde dat het bestuur een aanklacht had moeten indienen bij de tuchtcommissie. Volgens de advocaat schrijven de reglementen van de KNSB dat voor. Alleen de tuchtcommissie heeft de mogelijkheid om straffen op te leggen. Daarna is hoger beroep mogelijk. Omdat het bestuur van de KNSB nu zelf opereerde als 'rechtsprekende instantie' had Paul die optie nu niet, zo vertelde Kingma. Hij eist daarom dat de strafmaatregel wordt ingetrokken en dat de bond zich onthoudt van negatieve uitlatingen over haar.

De KNSB is ervan overtuigd wel juist gehandeld te hebben. Paul is sinds juli 2008 geen lid meer van de bond. Daarom zou ze zich volgens de bond niet mogen beroepen op de statuten en reglementen van de KNSB. ''Ze is geen lid, ze heeft geen licentie en er is geen sprake van een contract. Dan val je terug op de algemene regel dat het bestuur bevoegd is om besluiten te nemen. Het bestuur heeft dan de vrijheid om te handelen. Het tuchtrecht is alleen van toepassing als je lid bent'', aldus advocaat Michiel van Dijk.

Advocaat Kingma bracht daar weer tegenin dat Paul in 2006, toen de mogelijke poging tot omkoping plaatsvond, wél lid was van de schaatsbond. ''Daarom dient in dit geval wel de tuchtrechtelijke weg bewandeld te worden'', zei hij tegen de rechter.

Paul zei dat de door de KNSB opgelegde straf grote gevolgen voor haar heeft. ''De KNSB kan wel zeggen dat ik buiten Nederland overal gewoon aan het werk kan in de schaatswereld, maar zo werkt het niet. Die straf werkt ook door naar het buitenland. Mijn baan als prestatiemanager van de ijsbaan in Stavanger staat op de tocht. En in Canada zou ik wat dingen gaan doen, maar dat gaat nu ook allemaal niet door.''

De 45-jarige coach, die ook als arts-assistent in het ziekenhuis van Heerenveen werkt, wacht een nieuwe, lange juridische strijd als de rechter haar op 1 december in het gelijk stelt en oordeelt dat wel de tuchtrechtelijke weg dient te worden bewandeld. ''Maar ik wil dat er op een goede en eerlijke manier uitspraak wordt gedaan. Schaatsen is mijn leven. Dat wil ik niet zomaar kwijtraken'', aldus Paul. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden