KNSB baalt: 'Spijtig dat Almere het op de spits drijft'

De KNSB is niet blij dat het Icedôme in Almere een kort geding tegen de schaatsbond aanspant. 'Het staat iedereen vrij te procederen, maar het is buitengewoon spijtig dat Almere het op de spits drijft', aldus KNSB-voorzitter Doekle Terpstra tegen het ANP. 'Wij gaan gewoon door op de ingeslagen weg. Het financiële onderzoek komt er. Wij willen geen besluit nemen dat gebouwd is op drijfzand.'

KNSB-voorzitter Doekle Terpstra. Beeld anp
KNSB-voorzitter Doekle Terpstra.Beeld anp

De bedrijven die achter het Icedôme in Almere staan, vinden dat de KNSB snel een uitspraak moet doen over waar de nieuwe nationale trainings- en wedstrijdaccommodatie komt te staan. Drie partijen willen die nieuwe schaatstempel bouwen, maar de KNSB heeft tot twee keer toe het besluit daarover uitgesteld. Vrijdagmorgen maakte de schaatsbond samen met sportkoepel NOC*NSF bekend dat er geen besluit valt voor 8 september, terwijl de knoop in eerste instantie eind mei doorgehakt zou worden.

'Vooraf zijn spelregels afgesloten en wij zeggen nu eigenlijk dat de scheidsrechter een oordeel moet vellen', aldus de woordvoerster van het project Icedôme . Wanneer het kort geding dient, is nog niet bekend.

Eerder stelden de Flevolanders, die al bezig zijn met de voorbereidingen voor de bouw van het complex bij Almere, de KSNB al een ultimatum. Toen bood een goed gesprek nog soelaas. Een adviescommissie van de KNSB en NOC*NSF gaf eerder al het Icedôme in Almere met grote voorsprong de voorkeur boven de andere twee kandidaten Thialf in Heerenveen en het Zoetermeerse TranSportium.

De KNSB en NOC*NSF willen de periode tot aan 8 september gebruiken om de financiële haalbaarheid door te laten rekenen. Eerder hadden de sportkoepels aangegeven dat te willen laten doen door Ernst&Young, maar dat was tegen het zere been van het Icedôme. 'Zij zijn ook de accountants van de provincie Friesland. We gaan niet met die lui praten', zei Folkert Buiter van het Icedôme vorige week. Vandaar dat nu een ander bureau wordt gezocht.

'We doen een dringend beroep aan alle partijen om mee te werken', aldus Terpstra. 'We hebben nu zelf de regie in handen. En we gaan buitengewoon zorgvuldig te werk. We laten ons niet afleiden.'

De gemeente Almere liet in een reactie weten het jammer te vinden dat er opnieuw uitstel was in het besluit, maar ging niet in op het kort geding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden