Update

KNGU: Zonderland naar Spelen

Gymnastiekbond KNGU draagt turner Epke Zonderland voor als deelnemer aan de Olympische Spelen. Dat is vanmiddag bekendgemaakt. Zonderland krijgt de voorkeur boven Jeffrey Wammes.

ANP/Redactie
Epke Zonderland. Beeld anp
Epke Zonderland.Beeld anp

Bij de vrouwen viel de keuze op Wyomi Masela. Céline van Gerner is, net als Wammes, voorgedragen als reserve.

Zonderland pakte bij de WK in Tokio een nominatie op rek, maar slaagde er bij het olympisch kwalificatietoernooi in Londen niet in aan de eis tot vormbehoud te voldoen. Interim-topsportmanager Ad Roskam verraste 2 weken na dat evenement met de mededeling dat de Fries op brug vormbehoud had getoond, maar werd later teruggefloten. Zonderland moet daarom dit voorjaar nog wel aan de aanvullende eis voldoen: een oefening uitvoeren met een score van tenminste 14,500.

Ook Van Gerner kan alleen als invaller in actie komen op de Spelen als ze vormbehoud toont: voor haar is de limiet 14,166 op balk.

Roskam hield bij zijn keuze de kansen op een medaille in Londen als leidraad aan. Daarbij werden de resultaten van de afgelopen jaren naast elkaar gelegd. De gymnastiekbond stelt dat Zonderland in de wedstrijden in de afgelopen 12 maanden op de diverse toestellen vaker resultaten heeft gescoord die op het laatstgehouden WK zouden leiden dan wel hebben geleid tot finales en vervolgens in die finales beduidend vaker zouden leiden tot hogere klasseringen dan die van Wammes.

Daarbij haalde Zonderland de afgelopen 4 jaar viermaal een medaille op rek: bij de EK's (2010 zilver, 2011 goud) en WK's (2009 en 2010 zilver).

Bij de vrouwen viel de afweging uit in het voordeel van Masela, die met haar score bij het olympisch kwalificatietoernooi een negende positie had bereikt op het WK op sprong. Van Gerner werd in Tokio 12e op balk en ontbrak in Londen wegens een blessure.

Roskam betreurde het misverstand rond het vermeende vormbehoud van Zonderland. 'Dat reken ik vooral mezelf aan.' Volgens de topsportmanager is het nu aan NOCNSF de status van Zonderland in te vullen. 'Mogelijk blijft hij genomineerd tot hij vormbehoud heeft getoond.'

Jeffrey Wammes (links) gaat niet naar de Spelen. Epke Zonderland (rechts) wel. Beeld anp
Jeffrey Wammes (links) gaat niet naar de Spelen. Epke Zonderland (rechts) wel.Beeld anp
Wyomi Masela is bij de vrouwen zeker van Londen. Beeld ANP
Wyomi Masela is bij de vrouwen zeker van Londen.Beeld ANP
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden