KNGU stopt samenwerking met turncoaches Louter en Kiens

De gymnastiekbond KNGU heeft per direct de samenwerking opgezegd met de clubcoaches Patrick Kiens (PAX Haarlemmeer) en Frank Louter (TON Almelo) opgezegd. Aanleiding is een verschil van inzicht over de invulling van het topsportprogramma turnen dames.

Marcel Luijckx
null Beeld ANP
Beeld ANP

“De twee coaches maken geen deel meer uit van het nationaal topsportprogramma turnen dames,” meldde technisch directeur Mark Meijer tijdens een online persbijeenkomst. Hij benadrukte dat de beslissing niets te maken heeft met de lopende onderzoeken naar grensoverschrijdend gedrag in de turnsport.

Meijer zegt ‘constant in gesprek te willen zijn over de onderlinge samenwerking’ met coaches. “Concreet heb ik het dan bijvoorbeeld over de manier van onderling communiceren en respect tonen naar elkaar. Kritisch kunnen reflecteren op alles wat we doen. Openstaan voor feedback en constructieve deelname aan coachingsessies van de Talenten Academie.”

Die academie is belast met de onafhankelijke waarneming bij de centrale trainingen in Nijmegen en sinds kort ook bij de clubtrainingen van TON in Almelo. Meijer: “Ik kom tot de conclusie dat het verschil van inzicht over de verdere invulling van het topsportprogramma turnen dames te groot is en helaas onoverbrugbaar is gebleken”

Gevolgen Thorsdottir

Wat de gevolgen zijn voor turnster Eythora Thorsdottir, in 2016 nog aanwezig op de Spelen, is nog niet helemaal duidelijk. Zij kan nog wel onder Kiens trainen bij haar club in Hoofddorp. “Maar voor de sporters die hun droom najagen, zijn de consequenties groot, dat besef ik. We nemen onze turnsters serieus en zoeken samen met hen en de atletencommissie naar een oplossing,” aldus Meijer.

Kort nadat het onderzoek naar misstanden in de turnsport was gestart, een reactie op de documentaire Athlete A op Netflix, volgden in Nederland tal van verklaringen over wangedrag van coaches. De betrokken coaches werd opgeroepen hun werkzaamheden tijdelijk neer te leggen. Kiens gaf daar als enige geen gehoor aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden