KNGU in hoger beroep tegen uitspraak over turncoach Wevers

Gymnastiekunie KNGU gaat in hoger beroep tegen de uitspraak in het kort geding dat turncoach Vincent Wevers had aangespannen. De rechter oordeelde afgelopen week dat Wevers alsnog als coach naar de Olympische Spelen in Tokio mag gaan.

ANP
Vincent Wevers in de rechtbank voorafgaand aan de uitspraak inzake het kort geding tegen de KNGU. Beeld ANP
Vincent Wevers in de rechtbank voorafgaand aan de uitspraak inzake het kort geding tegen de KNGU.Beeld ANP

De KNGU staat nog steeds achter haar besluit om Wevers  niet voor te dragen als lid van het coachteam voor de Spelen in Tokio. Het zogeheten turbospoedappèl dat de bond heeft aangevraagd, is toegekend. De mondelinge behandeling vindt  volgende week maandag plaats.

De coach en vader van turners Sanne en Lieke Wevers werd vorig jaar een tijdje geschorst, nadat hij was beschuldigd van wangedrag. “De afweging om Vincent Wevers niet voor te dragen ligt veel breder dan de individuele arbeidsrelatie,” licht KNGU-directeur Marieke van der Plas het besluit om in beroep te gaan toe. “We hebben ervoor gekozen om de crisis waar de turnsport in verkeert en de onrust die dit op breed vlak veroorzaakt zoveel mogelijk buiten het team te houden.”

De gymnastiekunie wil dat het hof de uitspraak in het kort geding toetst, omdat deze volgens de KNGU op meerdere punten niet juist is. “Dat maakt een hoger beroep voor de KNGU – hoe ingrijpend ook – noodzakelijk.”

Dwangsom

De rechter vorderde de KNGU vorige week om Wevers bij sportkoepel NOC*NSF voor te dragen voor de Spelen en ‘alles te doen wat in haar macht ligt’ om te bevorderen dat NOC*NSF een accreditatie aan hem verstrekt. De rechter verbond daar ook een dwangsom van 200.000 euro aan. Volgens de voorzieningenrechter had de bond onvoldoende kunnen onderbouwen dat er zwaarwegende redenen zijn om Wevers thuis te laten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden