PlusPortret

Kiki Bertens in de spotlights: ‘Ik vind mijn vrijheid heel belangrijk’

Kiki Bertens in haar partij tegen de Française Pauline Parmentier Beeld AFP
Kiki Bertens in haar partij tegen de Française Pauline ParmentierBeeld AFP

Kiki Bertens is wars van sterrendom, maar ze ontkomt er niet meer aan. Als een van de titel­favorieten op Roland Garros wordt ze als een grootheid behandeld.

Fardau Wagenaar

Kiki Bertens (27) merkt al tijdens de laatste training voor haar eerste partij dat haar status is veranderd. De sterren mogen op Roland Garros trainen en hoeven niet meer naar de rustigere banen erbuiten. “Er zaten opeens tussen de 150 en 200 mensen op de tribune te kijken,” zegt coach Raemon Sluiter. “Ik snap nu dat voetbalteams besloten willen trainen. Soms wilde ik er hard in gaan, maar ik hield me in. Ik bedacht me: wat als het gefilmd wordt, het op de sociale media terechtkomt en de media het oppikken?”

Het is wennen, vinden Bertens en haar coach. Er is zo veel veranderd in een jaar tijd. Van out­sider is ze favoriet geworden, de nummer 4 van de wereld, een speelster die groots onthaald wordt en naar wie gekeken wordt. Haar eersterondepartij speelt Bertens op Court Suzanne Lenglen; het zit niet vol, maar het is wel een stadion waar tienduizend mensen terechtkunnen. “Ik speel nog steeds het liefst op de kleinere banen buitenaf,” zegt Bertens na haar overwinning (6-3, 6-4). “Ik geloof alleen niet dat dat er voorlopig in zit. Ik voel me nog altijd niet comfortabel op grote podia, maar het begint te wennen.”

Dat het thuispubliek voor landgenote Pauline Parmentier is en af en toe een eenzame Nederlander ‘Kom op Kiki’ roept, is voor haar geen probleem. “Daar kan ik goed tegen. Ik ben tevreden. Het tennis was niet per se goed, ik speelde soms te passief, maar heb het goed uitgespeeld. Een eerste ronde op zo’n groot toernooi is altijd pittig, je moet er weer inkomen.”

In de spotlights

Ze weet dat ze kan winnen, erkent ze. “Maar ook dat ik er in de volgende ronde uit kan liggen.” Morgen treft ze Viktoria Kuzmova, de nummer 46 van de wereld.

Omgaan met alles wat nieuw is, is een kwestie van doen, vindt Bertens. Ze zit achter de microfoon in de grootste persruimte van Roland Garros, waar kleinere spelers de kleine ruimtes krijgen, of soms slechts een paar stoelen. Zoals Bertens, een jaar geleden. “Ik pak aan wat er op me afkomt. Nu sta ik in de spotlights, daar ga ik zo goed mogelijk mee om. Als ik de volgende ronde verlies, is dat weer voorbij. Dan denkt niemand meer aan mijn goede prestaties in Madrid en Rome.”

Blije foto’s

Ze is in Parijs stijlvol in het nieuw gestoken door Fila, haar kledingsponsor sinds dit seizoen. Het is warm, zo net na haar zege, maar ze wil haar jack niet uitdoen. “Fila geeft van die korte shirts en dan sta ik hier in mijn blote buik, dat wil ik niet,” zegt ze met een lach.

Verder valt het mee met grote aanbiedingen uit het bedrijfsleven. Of tegen, het ligt eraan hoe je het bekijkt. “Een grote deal zou leuk zijn,” vindt Bertens. “Maar er staan ook verplichtingen tegenover en ik vind mijn vrijheid heel belangrijk. Je moet meer aanwezig zijn op de sociale media.” Blije foto’s posten, merkt Sluiter op. “Twee keer per week, om iets te promoten. Dat past niet zo bij haar.”

Bertens: “Ik post wel meer, om mensen een inkijkje te geven. Het hoort bij mijn nieuwe leven.Of mijn zus zet er wat op.” Ook Fatima Moreira de Melo neemt die taak vaak van haar over, maar de vriendin van Sluiter is er niet in Parijs.

Het is gedoe om het tennis heen en het kan alleen maar meer worden als ze het toernooi wint. “Daar denk ik nog niet aan,” zegt ze.

Sluiter: “Er verandert veel, we moeten snel schakelen, maar ik merk dat we met situaties om kunnen gaan. Kiki verbaast elke keer weer. Ik wil niet nog meer veren in haar achterste stoppen of in dat van mezelf, maar wie had dit een paar jaar geleden verwacht? Ze is de nummer 4 van de wereld.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden