PlusInterview

Kiki Bertens: ‘Ben ik in vorm of niet? Ik heb geen idee’

Kiki Bertens speelt in Rome voor het eerst in zeven maanden een officiële wedstrijd. Ze blikt terug en vooruit, ook op Roland Garros. “Natuurlijk houd ik de situatie in Frankrijk goed in de gaten.”

Rik Spekenbrink
Kiki Bertens na haar overwinning op de Franse Pauline Parmentier tijdens de eerste ronde van Roland Garros vorig jaar. Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Kiki Bertens na haar overwinning op de Franse Pauline Parmentier tijdens de eerste ronde van Roland Garros vorig jaar.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Het is even wennen voor Bertens, een persconferentie via Zoom. Opgewekt neemt ze plaats achter de microfoon en groet de ingebelde tennispers. Waar veel spelers de afgelopen weken in actie kwamen in New York, sloeg de nummer 8 van de wereld die trip over. Te veel risico’s, het voelde niet goed, zegt ze. Daar staat ze, ook met de wijsheid van nu, nog steeds achter. “Ik heb ook niet veel van de US Open gezien,” aldus Bertens. “Mijn focus lag echt op mijn eigen voorbereiding op het gravelseizoen.”

Bertens maakt er geen geheim van dat de noodgedwongen ingelaste pauze haar uitstekend is bevallen. “Voor het eerst in mijn carrière heb ik negen weken niet getennist. Dat was vreemd, maar vooral prettig. Ik heb tijd doorgebracht met mijn familie en ben mentaal en fysiek echt uitgerust. Daar is normaal gesproken zo weinig tijd voor. In de korte winterbreak zit je met je gedachten altijd alweer bij het volgende seizoen.”

Puzzels en spelletjes

Aangekomen in Rome moest Bertens uiteraard in de ‘bubbel’. Ze mag alleen in het hotel komen en op het tennispark. “Het voelt gek om nu weer bij een toernooi te zijn. Je leeft er lang naartoe, maar als je hier aankomt is het toch net wat anders. Ik heb de afgelopen jaren geleerd om tussen de trainingen en wedstrijden door te ontspannen. Even een koffietje, buiten de deur eten. Dat gaat nu niet. Maar we hebben genoeg puzzels, boeken en spelletjes meegenomen.”

Het competitiedier in Bertens heeft vooral de wedstrijden gemist. Sinds eind februari kwam ze niet meer in actie, op een demonstratietoernooi half juli in Berlijn na. Dus heeft ze zin in haar eerste partij in Rome, morgen of donderdag. “Ben ik in vorm of niet? Ik heb geen idee. Normaal kun je dat inschatten, maar ik heb nu alleen getraind en dat is geen goede graadmeter. Dus ik kijk uit naar wedstrijden. Ik ben nog steeds hongerig om beter te worden en meer te presteren.”

Moeizaam

De eerste training, na die negen weken, verliep overigens moeizaam. Lachend: “Bij de eerste bal die ik miste was ik meteen pissig. Zo ben ik nog steeds, het moet altijd 100 procent zijn. Terwijl dat na zo’n lange tijd natuurlijk helemaal niet kan.”

Het is algemeen bekend dat Bertens, vooral vroeger, geen fan was van enorme menigtes op de tribune. Of ze er misschien naar uitkijkt om in Rome te spelen zonder publiek? “Ik heb geen idee, ben zelf ook benieuwd. Gaat het voelen als een training? We zullen zien.”

Bertens gebruikt ‘Rome’ ook als een testcase voor Roland Garros. In principe wil ze het grand slam in Parijs, dat over een kleine twee weken begint, spelen. Maar ze heeft de coronacijfers in Frankrijk ook gezien. “Het is opvallend dat ze daar met publiek willen spelen, maar ik ga ervan uit dat de autoriteiten dat niet zouden toestaan als het onveilig zou zijn. Ik hou de situatie zeker in de gaten, ook mijn ervaring van deze week neem ik mee. Maar op dit moment sta ik er achter om op Roland Garros te spelen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden