Kickbokslegende toch KO?

Jan Plas. Foto Hyves Beeld
Jan Plas. Foto Hyves

AMSTERDAM - Kickbokstrainer Jan Plas is al decennia een naam in de Amsterdamse onderwereld. Hij ontliep altijd de cel, maar op zijn 65ste dreigt die alsnog.

In zijn tak van sport - kickboksen en het nog gewelddadiger K-1 - wordt hij tot de wereldtop gerekend. Sensei Jan Plas importeerde het kickboksen in de jaren zeventig in Amsterdam, en in het recente verleden begeleidde hij wereldkampioenen als Ernesto 'Mister Perfect' Hoost en Peter 'Lumberjack' Aerts.

''Jan Plas is een wereldtrainer/vent alsmede een zeer goede vechter zelf," heet het op de talloze internetsites van de martial arts. Volgens justitie houdt Plas er echter ook nog een parallelle carrière op na: hij figureert al decennia in de Amsterdamse onderwereld, en niet als kleine krabbelaar.

In de jaren tachtig dook hij al op bij de ontvoering van drugshandelaar Gijs van Dam junior (inmiddels geliquideerd), in de jaren negentig werd hij gearresteerd als handlanger van hasjbaron Johan 'de Hakkelaar' Verhoek.

Altijd kwam Plas weer met de schrik vrij (volgens geruchten dankzij uitstekende contacten binnen het opsporingsapparaat) maar als het aan de Nationale Recherche en het landelijk parket ligt is die ongrijpbaarheid definitief verleden tijd.

Plas wordt er nu van verdacht dat hij jarenlang een van de spilfiguren is geweest binnen een internationale criminele organisatie, die onder meer zeecontainers vol efedrine van Pakistan en Congo naar Australië en België heeft gesmokkeld, straatwaarde enkele tientallen miljoenen.

Efedrine is de belangrijkste grondstof voor med-amfetamine, ofwel speed, op de gebruikersmarkt bekend als 'crystal meth' en 'ice'. Med-amfetamine is vooral in Australië een groot probleem.

Jan Plas trad in de organisatie aanvankelijk slechts op als bodyguard, maar zijn takenpakket werd al snel uitgebreid. In samenwerking met de Nationale Recherche heeft ook de Australische politie een onderzoek ingesteld. Daarbij zijn, in 2008, meerdere afnemers van de organisatie aangehouden.

Tevens werd een hoge Australische politiechef opgepakt wegens corruptie: Mark Standen, de tweede man van de drugsbestrijdingsdienst in New South Wales. Inmiddels is vastgesteld dat Standen de Australische tak van de organisatie uit de wind heeft gehouden. Standen vervalste bewijsmateriaal in ruil voor geld en zou na een inval drugs door de wc hebben gespoeld. Hij was gokverslaafd en leed onder een gokschuld van circa zes ton in euro's. Zijn val sloeg in Australië in als een bom.

Plas werd eveneens aangehouden in 2008. Lopende het onderzoek werd hij voorlopig vrijgelaten. Volgende week moet hij voor de rechtbank in Haarlem verschijnen, waarbij het landelijk parket ervan uitgaat dat hij dit keer zal worden veroordeeld. ''Het is niet niks, wat er ligt," zegt een woordvoerder.

Tegelijk met Plas werden in 2008 overigens ook zijn dochter en schoonzoon aangehouden, beiden op verdenking van belastingfraude en witwasserij. Die zaak stond los van Plas seniors rol in de smokkelbende. Onlangs besliste het OM dat dochter en schoonzoon, die bij de politie werken, niet verder zullen worden vervolgd.

Het Amsterdamse politiekorps heeft inmiddels wel besloten de twee op grond van het integriteitsbeleid te ontslaan. (BART MIDDELBURG)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden