Sport Bewaar

Keizer: het is een blamage dat Ajax is uitgeschakeld

Keizer: het is een blamage dat Ajax is uitgeschakeld
© ANP

Trainer Marcel Keizer neemt zichzelf kwalijk dat Ajax door Rosenborg is uitgeschakeld in de laatste voorronde van de Europa League.

Keizer wilde zich niet verschuilen achter het gegeven dat directeur spelersbeleid Marc Overmars het vertrek van Davy Klaassen, Bertrand Traoré en Davinson Sánchez niet tijdig heeft opgevangen.

"Volgens mij speelden we met acht spelers die drie maanden geleden de finale van de Europa League voetbalden", zei hij.

Dit is een ongelooflijke klap.

Veltman

"We scoren te moeilijk en geven de doelpunten te makkelijk weg", constateerde Keizer. "We begonnen heel goed maar geven de 1-0 weg. Dan komen we omet 2-1 voor en verzuimen we verder afstand te nemen. In de slotfase gaan we achterin weer in de fout."

Ajax gaf de zege weg nadat Keizer aanvaller Dolberg voor verdediger Deyovaisio Zeefuik had gebracht. Voor die wissel leek er niets aan de hand voor de formatie uit Amsterdam. "Ik wilde de boel zo op slot gooien", zei Keizer.

Veltman
Aanvoerder Joël Veltman kon na de uitschakeling van Ajax in de Europa League bij Rosenborg maar één conclusie trekken: 'We hebben als team gefaald'.

"Het heeft geen zin één schuldige aan te wijzen. We hebben het gezamenlijk laten afweten," zei hij voor de camera van Fox Sports.

Ajax niet in een Europees hoofdtoernooi, Veltman kon het nog nauwelijks bevatten. "De laatste keer dat Ajax internationaal niet meedeed was ik nog niet geboren. Dit is een ongelooflijke klap. Het wordt nog een lange week voor ons om dit te verwerken."

Het had er zo mooi uitgezien. Veltman: "Na rust speelden we goed en zetten we de achterstand om in een voorsprong van 2-1. Dat was voldoende. In plaats van nummer drie te maken geven we vervolgens de gelijkmaker weg. Ongelooflijk. Dat zij dan nog die derde maken doet er niet meer toe."

We waren weer sterker maar hebben weer verloren.

Van der Sar

Van der Sar
Zeer dramatisch voor iedereen die bij Ajax betrokken is. Zo omschreef algemeen directeur Edwin van der Sar de uitschakeling. "Het is echt zeer teleurstellend", zei hij voor de camera van FOX Sport .

"We beginnen goed maar komen door een fout op het middenveld op achterstand", doelde hij op en misser van Donny van de Beek. "Daarna valt Huntelaar sterk in en komen we met 2-1 voor. Of ik het een raar vond dat Dolberg er toen uit moest voor Deyovaisio Zeefuik? Ik denk dat onze trainer zo die snelle linksbuiten wilde bewaken. Maar helaas viel het weer niet onze kant op. We waren weer sterker maar hebben weer verloren."

Had de directie trainer Keizer niet kunnen helpen door het vertrek van Bertrand Traoré, Davy Klaassen en Davinson Sánchez eerder te compenseren? "We moeten als directie naar ons zelf kijken, net als de spelers en de trainer", hield Van der Sar zich op de vlakte. "De mooie avonden die we afgelopen seizoen hebben gehad gaan we dit seizoen niet zien. Dat is een diepe zware teleursteling."

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.