Kamervragen over fraude in amateurvoetbal

Kamerleden Tjeerd van Dekken en Ed Groot (PvdA) hebben Kamervragen gesteld naar aanleiding van de uitzending van Zembla woensdagavond over zwarte betalingen in het amateurvoetbal.

Wesley Meijer
De zwarte vergoedingen leiden tot gigantische schulden bij de belastingdienst Beeld anp
De zwarte vergoedingen leiden tot gigantische schulden bij de belastingdienstBeeld anp

In de top van het amateurvoetbal betalen verenigingen hun spelers, maar dragen niet altijd loonbelasting af. Deze zwarte vergoedingen leiden geregeld tot gigantische schulden bij de belastingdienst en faillissementen.

Directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee van de KNVB zei in de uitzending dat clubs die 'willens en wetens de boel hebben geflest, uit de competitie worden gehaald of teruggezet worden naar een lagere competitie'.

Pro-actiever
Van Dekken en Groot willen van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de staatssecretaris van Financiën weten hoe het contact verloopt tussen de KNVB en de Belastingdienst met betrekking tot (vermoedens) van fiscale misstanden. In de uitzending bleek dat er amper sprake is van uitwisseling. Van Dekken en Groot vinden dat die uitwisseling pro-actiever moet.

Ook willen ze weten in hoeverre de fiscus afhankelijk is van de KNVB, of de financiële jaarstukken van (financiële malversaties verdachte) clubs worden gecontroleerd en of er strafrechtelijke onderzoeken lopen. In het (recente) verleden kwamen het Amsterdamse Türkiyemspor en OFC uit Oostzaan in de problemen met de belastingdienst.

Belastingschuld
In 2009 ging Türkiyemspor failliet, nadat zwarte betalingen van de later geliquideerde voorzitter Nedim Imac hadden geleid tot een gigantische belastingschuld.

In mei werden de sponsor en het bestuurslid van derdedivisionist OFC gearresteerd op verdenking van belastingfraude. Het zou gaan om zwarte vergoedingen aan spelers vanaf 2011, waardoor de schatkist volgens het Openbaar Ministerie tonnen zou zijn misgelopen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden