Plus

Juist zó is Zeeburgia voelbaar een echte club

David Endt is schrijver en columnist van Het Parool. Hij was ruim dertig jaar verbonden aan Ajax, eerst als speler, later als perschef en teammanager.

David Endt. Beeld Wolff
David Endt.Beeld Wolff

Een zondagmiddag vol voetbal. Eredivisie, Premier League, Primera Division, Kohlenpottderby in Gelsenkirchen. Alles op tv te zien. Toch zitten de terrassen vol. Na een bezoek aan Zeeburgia B2-SV Ouderkerk B1 strijk ik bij wijze van intermezzo neer op het Scien­ce Park, Café Polder.

De bedienende jongeman schat mij in. "Meneer Endt?" "Samir," stelt hij zich voor. Het onderwerp voetbal vat onvermijdelijk vlam. Hij voetbalt met vrienden bij Wartburgia. "O, u was bij Zeeburgia?"

We zijn het eens, Zeeburgia, mooie karaktervolle club vol oer, daar onder het hooggelegen spoor. De accommodatie draagt nog net niet het etiket 'vervallen' maar zij voedt, met de in gang gebrachte nieuwbouw provocerend voor de deur, alvast de heimwee. Toegangshek, kassa, hoofd­tribune en kleedkamers, alles lijkt er een beetje verzakt, de clubkleuren zijn vervaald, maar juist zó is het voelbaar een echte club.

In de kantine hangen de ingelijste foto's scheef aan de muur, in contrast met de loodrechte fundamenten van het nieuwe clubhuis. Vernieuwing is noodzakelijk. "Als de sfeer er maar niet verdwijnt, het moet Zeeburgia blijven," zegt Samir, voor hij aan een ander tafeltje de bestelling op neemt. "Het is nooit een pretje daar te voetballen, altijd strijd, venijn, gedoe. Maar da's ook weer mooi."

Hij heeft gelijk. Decennia onder de schaduwende rook van Ajax, dat vormt je. Ook een club uit Oost, ook rood en wit maar anders van karakter, volkser. Gekke emotiemix, zowel trots op Ajax als afgunstig jegens die wat patserige, overvleugelende grootmacht. Dat aan het buurmanschap van weleer vastgeklonken sentiment hoort bij 'vroeger' maar is niet helemaal weg. Het zit nog in de scheefgetrokken bakstenen muren van het clubhuis.

Samir zet mijn kopje thee op tafel. "We spelen niet graag ­tegen ze, maar ik hoop dat ze het oergevoel kunnen meenemen naar de nieuwbouw."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden