Update

Johan Cruijff neemt zitting in raad

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

Johan Cruijff is bereid zitting te nemen in de nieuwe raad van commissarissen (rvc) van Ajax. Dat heeft voorzitter Rob Been junior van de ledenraad van de Amsterdamse club vanavond gezegd na de bijeenkomst van de raad in de Amsterdam Arena.

Volgens Been wil Cruijff zijn technische hervormingsplannen niet meer meteen volledig uitvoeren. 'Hij stelt nu een gefaseerde uitvoering voor. Dat is een belangrijk gegeven', aldus Been.

De ledenraad ging akkoord met de voordracht van Cruijff als nieuwe commissaris. 'Johan is bereid om toe te treden tot de rvc van Ajax', aldus Been. 'Daaraan zijn bepaalde richtlijnen verbonden. Daaraan zal Johan zich houden. vertrouwen is en blijft het sleutelwoord waarmee we met elkaar verder gaan bij Ajax.'

Een benoemingscommissie, bestaande uit Rob Been (voorzitter ledenraad), Cees van Oevelen, Mark Geestman, Keje Molenaar en Cees Vervoorn, gaat op zoek naar andere nieuwe leden voor het bestuur en de rvc. Cruijff vervulde sinds 1988, toen hij opstapte bij Ajax, geen officiële functie meer bij zijn jeugdliefde.

De ledenraad van Ajax was dinsdagavond in de Arena bijeen om de bevindingen te bespreken van de speciale onderzoekscommissie. Dat college was uit de eigen gelederen gevormd om de diverse spanningsvelden rond Ajax en rond Cruijff te benoemen en weg te nemen.

De commissie onder leiding van Been junior bracht deze maand twee keer in Barcelona een bezoek aan Cruijff. Bij het eerste onderhoud in Spanje was KNVB-voorzitter Michael van Praag, erevoorzitter van Ajax, als bemiddelaar aanwezig.

Been en zijn medecommissieleden spraken de afgelopen weken ook met andere prominente Ajacieden over de ontstane impasse nadat alle leden van het bestuur en van de raad van commissarissen eind maart hun functie ter beschikking hadden gesteld. Nadien kondigde ook algemeen directeur Rik van den Boog zijn vertrek aan.

Cruijff en zijn groep van oud-voetballers willen met technische hervormingen, vooral bij de jeugdopleiding, Ajax terug naar de Europese top brengen. Doordat Cruijff in de uitvoering van zijn plannen nu meer tijd wil nemen, hoeft de Amsterdamse clubleiding waarschijnlijk niet op korte termijn een flinke groep trainers, onder wie ook oud-international Danny Blind, te ontslaan of een mindere functie te geven.

In de visie van Cruijff krijgen de oud-spelers Dennis Bergkamp (jeugd) en Wim Jonk (scouting) een zwaar takenpakket. Frank de Boer blijft sowieso hoofdcoach.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden