Japan laat bij Spelen helemaal geen toeschouwers toe

De Olympische Spelen worden in Tokio voor lege tribunes afgewerkt. Het organisatiecomité heeft in overleg met de Japanse overheid en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloten om vanwege corona geen publiek toe te laten op de sportlocaties in de hoofdstad.

Protesten tegen de Spelen in Japan. Beeld AFP
Protesten tegen de Spelen in Japan.Beeld AFP

“Het spijt me voor iedereen die kaartjes heeft gekocht,” reageerde voorzitter Seiko Hashimoto van het organisatiecomité. De organiserende partijen besloten in maart al geen buitenlandse sportliefhebbers toe te laten tot Japan tijdens de Spelen, alleen inwoners van Japan mochten de wedstrijden bezoeken. Stadions zouden voor 50 procent gevuld mogen worden, met een maximum van 10.000 bezoekers.

Artsen en andere medisch deskundigen zeiden de afgelopen weken dat het echter beter zou zijn voor de druk op de gezondheidszorg om helemaal geen fans toe te laten. De Japanse regering besloot gisteren wederom de noodtoestand uit te roepen in Tokio, omdat het aantal coronagevallen in de hoofdstad de laatste dagen snel toeneemt. De noodtoestand geldt tot 22 augustus. Enkele uren later besloten de bij de Spelen betrokken partijen ook om geen fans toe te laten.

Het weren van buitenlandse toeschouwers betekende dat de Japanse organisatie zo’n 600.000 verkochte toegangsbewijzen moest terugbetalen. Vanuit Nederland waren ongeveer 15.000 kaarten voor de Spelen gekocht. In maart noemde IOC-voorzitter Thomas Bach het weigeren van buitenlandse fans ‘een noodzakelijk offer’. Het was volgens hem nodig om de veiligheid van de Japanse bevolking te kunnen garanderen.

Financiële klap

Het grootste deel van de 4,5 miljoen tickets ging naar Japanners. Vanwege de beperkingen van de capaciteit zou via een loting worden bepaald wie de tribunes op zou mogen. Bijna twee weken voor de openingsceremonie, die op vrijdag 23 juli plaatsvindt, heeft Japan nu toch besloten de tribunes geheel leeg te houden.

Het is nog onduidelijk of op de sportlocaties buiten Tokio wel publiek welkom is. “Het is heel jammer dat de Spelen met zo’n gelimiteerd format gehouden moeten worden,” zei voorzitter Hashimoto.

Het verbieden van publiek betekent ook een nieuwe financiële klap voor Japan, dat al veel extra kosten heeft moeten maken omdat de Spelen een jaar werden uitgesteld. Het land had in eerste instantie begroot met de kaartverkoop 815 miljoen dollar binnen te halen, omgerekend bijna 700 miljoen euro.

Voor de Australische tennisser Nick Kyrgios is het besluit over de fans reden om maar helemaal niet naar de Spelen te gaan. De 26-jarige Kyrgios, nummer 60 van de wereld, heeft geen zin om voor lege tribunes te spelen. ‘De gedachte om in lege stadions te gaan spelen, geeft me geen goed gevoel,’ schrijft de Australiër op sociale media.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden