Jakobsen in kunstmatige coma na afgrijselijke val met Groenewegen in sprint Ronde van Polen

De eerste etappe in de Ronde van Polen is ontsierd door een vreselijke valpartij vlak voor de finish, met Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen in de hoofdrol.

Pepijn Jansen
Dylan Groenewegen tijdens de tour in Dubai afgelopen februari. Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Dylan Groenewegen tijdens de tour in Dubai afgelopen februari.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Groenewegen kwam al vallend als eerste over de streep, maar de koersdirectie besloot de Amsterdammer te diskwalificeren omdat hij van zijn lijn was afgeweken. De 23-jarige Jakobsen, een van de grootste slachtoffers van de crash, is ondertussen aangewezen als winnaar.

De verwondingen die Jakobsen heeft opgelopen bij zijn valpartij in de eerste etappe van de Ronde van Polen zijn heel serieus. Dat zegt Barbara Jerschina, één van de in de koers actieve artsen, tegen Poolse media. De dokter nam daarbij volgens Poolse media zelfs het woord levensbedreigend in de mond.

De toestand Jakobsen is ‘ernstig, maar op dit moment is hij stabiel’, maakte Deceuninck - Quick-Step, de Belgische ploeg van Jakobsen, later in een verklaring bekendgemaakt.

“Een diagnostische test onthulde geen hersen- of rugletsel, maar vanwege de ernst van zijn meerdere verwondingen wordt hij nog steeds in comateuze toestand gehouden en moet hij de komende dagen nauwlettend in de gaten worden gehouden in het Wojewódzki Szpital in Katowice”, aldus Deceuninck - Quick-Step. “Meer informatie zal in de komende uren worden verstrekt. Ondertussen willen we u bedanken voor uw hartverwarmende steun.”

Jakobsen werd lang behandeld op de plek van de valpartij. Hij werd vervolgens overgebracht naar een nabijgelegen ziekenhuis. Volgens Jerschina heeft de Nederlander veel bloed verloren. Hij ligt in een kunstmatige coma in het ziekenhuis, meldt de perschef van de wielerkoers.

In de rit die in het teken stond van de precies een jaar geleden dodelijk verongelukte Belg Bjorg Lambrecht ging het in de laatste meters helemaal mis. Groenewegen was op weg naar de zege, maar Jakobsen (die zijn landgenoot aan de linkerkant wilde passeren) vloog na een manoeuvre van zijn concurrent net voor de finishlijn met een enorme snelheid in de hekken.

Bij de valpartij waren meerdere renners en een official betrokken. Ook Groenewegen raakte uit balans en kwam vallend over de finish. De meeste bij het incident betrokken renners zijn ook naar het ziekenhuis, voor zover bekend is hun situatie niet zorgwekkend.

Lefevere woedend op Groenewegen

Groenewegen heeft zich met het veroorzaken van een massale valpartij in de eerste etappe van de Ronde van Polen, waarbij Fabio Jakobsen zwaargewond is geraakt, de woede van veel collega’s in de wielerwereld op de hals gehaald. “Gooi hem in de gevangenis,” sneert Patrick Lefevere, teammanager van Deceuninck-Quick Step.

‘Ik trek naar de rechter. Deze acties zouden niet in het wielrennen toegelaten mogen worden. Dit is crimineel,’ twitterde hij.

Ook de UCI oordeelt hard over de actie van Groenewegen. ‘Dit gedrag is onaanvaardbaar,’ staat in een verklaring van de internationale wielerunie. ‘De zaak is onmiddellijk doorverwezen naar de tuchtcommissie om te vragen welke sancties er kunnen worden opgelegd.’

Excuses vanuit ploeg van Groenewegen

Jumbo-Visma, de Nederlandse ploeg van de sprinter Dylan Groenewegen, heeft excuses aangeboden voor de crash aan het slot van de eerste etappe van de Ronde van Polen. Fabio Jakobsen, van Deceuninck - Quick-Step, kwam daarbij zwaar ten val. Groenewegen won, maar werd gediskwalificeerd voor zijn aandeel in de crash. De verwondingen van Jakobsen lijken ernstig.

“Onze gedachten zijn bij Fabio Jakobsen en andere bij deze verschrikkelijke valpartij betrokken renners,” zegt Jumbo-Visma. “Crashes als deze zouden niet mogen gebeuren. We bieden onze oprechte excuses hiervoor aan. Intern gaan we de zaak nu verder bespreken, voor we met verdere mededelingen naar buiten treden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden